“Pentru centrala electrică de 450 de MW de la Făgăraș suntem foarte aproape să semnăm contractul cu o multinațională aflată între primii trei producători mondiali de utilaje pentru producția energetică, vorbesc de echipamente și turbine. Probabil că până la sfârșitul lunii septembrie se semnează contractul. Nu am voie să vi-l spun, dar la ora actuală a ajuns să producă echipamente cu o putere de peste 14.000 de MW pe oră”, spune Ioan Niculae
După cum explică omul de afaceri, viitoarea centrală electrică Va avea o capacitate de 250 de MW până la 450 de MW. Cei 250 de MW vor fi utilizați în system continuu, iar diferența va fi folosită pentru echilibrarea sistemului energetic național. Cei 150 sau 200 de MW (în funcție de cât se va agrea) vor fi activați în momentul în care este necesară echilibrarea sistemului energetic național (în special în perioada de iarnă când “morile de vânt și centralele solare” sunt mai puțin productive), lucru realizat până acum de Hidroelectrica.
Centrala electrică de la Făgăraș face parte dintr-un proiect mai amplu de reabilitare energetică la nivel național, evaluat de Comisia Europeană la 6,7 miliarde de euro și care cuprinde 29 de producători naționali de energie electrică, șapte proiecte fiind de modernizare, iar restul de 22 fiind proiecte noi. Programul are stabilite două etape de finalizare: 31 decembrie 2015 și 31 decembrie 2019.