Investitorul care a pierdut 20 de miliarde de dolari în două zile. Timpuri grele pentru această companie

Investitorul american de origine coreană, Bill Hwang, a reușit ”performanța” de a pierde 20 de miliarde de dolari în doar două zile. Bloomberg scrie despre acesta că a fost protejatul lui Julian Robertson, fondatorul Tiger Management. Bill Hwang a creat un fond numit Tiger Asia Management, firmă care a acumulat 10 miliarde de dolari.

La puțin timp după crearea fondului, investitorul american a fost subiectul unor investigații efectuate de către autoritățile de reglementare a valorilor mobiliare din Statele Unite ale Americii. Aceștia l-au acuzat pe Hwang că s-a folosit de informații confidențiale din oferte de plasament privat pentru a vinde rapid trei stocuri bancare chinezești.

Un nou start

După ce s-au stabilit revendicările și după ce a plătit mai mult de 60 de milioane de dolari amendă, Bill Hwang a pus lacătul pe compania Tiger Asia Management și a deschis o firmă de familie pe care a numit-o Archegos.

Sursa anterior menționată mai spune că portofoliul Archegos conține investiții în companii mari din domeniul tehnologiei, companii precum Netflix, Amazon, LinkedIn sau Facebook. Fiind o persoană foarte religioasă, Bloomberg mai spune că activitatea sa comercială a crescut simultan cu implicarea în cercul său religios. În ciuda conflictului său anterior cu Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA, creditori precum Credit Suisse și Morgan Stanleyau au continuat să colaboreze cu Hwang.

În anul 2017, noua companie a acestuia a ajuns să aibă un capital de aproximativ 4 miliarde de dolari. Câțiva ani mai târziu, acesta a avut posibilitatea să își majoreze averea de la 10 miliarde de dolari, la 50 de miliarde de dolari, informează New York Post.

Oferta care a dus la pierzanie

Lucrurile mergeau bine până când, săptămâna trecută, ViacomCBS, compania pe care Archegos a pus un pariu uriaș și prin care a reușit să-și tripleze veniturile în ultimele patru luni, a observat că oferta sa de trei miliarde de dolari, realizată prin Morgan Stanley și JPMorgan, s-a destrămat.

Destrămarea ofertei a determinat unii brokeri să-și părăsească pozițiile în mod frenetic. Chiar dacă Morgan Stanley, Goldman Sachs, Deutsche Bank și Wells Fargo au reușit să scape ”fără nicio zgârietură”, alții precum Credit Suisse, Nomura și Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., nu au fost atât de norocoși. De unul singur, Nomura a pierdut o sumă aproximativă de 2 miliarde de dolari, transmite CNBC.

Cu toatea astea, băncile de pe Wall Street, care au fost partenere cu compania lui Bill Hwang, spun că au lichidat active în valoare de 20 de miliarde de dolari.