Dolarul a intrat, evident, sub o presiune de depreciere și mai mare. China, în schimb, a majorat dobânda de referință, măsură primită foarte bine de piețele materiilor prime. „Majoritatea participanților pe piață văd în această mișcare faptul că, în următoarele luni, va urma o dinamică de creștere puternică și o cerere importantă de materii prime”, se arată în raportul RCM.
În ciuda tendinței de apreciere a acțiunilor, cererea de obligațiuni de stat în SUA și în zona euro rămâne crescută. Deși dinamica de scădere a randamentelor obligațiunilor s-a oprit pentru moment, nimeni nu poate anticipa o schimbare a tendinței în materie de dobândă. De asemenea, actualul „preț de piață” al obligațiunilor de stat americane s-ar putea deprecia din cauza intervențiilor tot mai numeroase ale băncii centrale.
Economiile din Europa Centrală și de Est continuă să prezinte semne de redresare, în special în cazul Poloniei și Cehiei, la care se adaugă o situație bună în Turcia. „Intensificarea eforturilor în vederea unei consolidări bugetare se va resimți semnificativ în anii următori la nivelul creșterii economice în Uniunea Europeană. Astfel, cererea internă va juca un rol din ce în ce mai important pentru o redresare sustenabilă în ECE”, mai arată raportul RCM.
Ungaria păstrează o situație economică pozitivă, susținută de cererea externă puternică, care a dus la o majorare a producției industriale și a contribuit la menținerea unei balanțe comerciale pozitive. Rata anualizată a inflației a urcat ușor până la 3,8%, iar Banca Centrală a menținut dobânda de referință la 5,25%. Guvernul maghiar intenționează să reducă, în cursul anului viitor, cheltuielile publice cu aproximativ 1% din PIB.
Polonia își menține o economie solidă, cu o dinamică pozitivă a cererii interne. Rata inflației a ajuns la 2,5%, creșterea ușoară fiind cauzată de majorarea prețurilor produselor alimentare. Banca Centrală a păstrat dobânda de referință la 3,5%, însă analiștii arată că politica monetară s-ar putea înăspri spre sfârșitul anului, aceasta însemnând și o majorare a dobânzii de referință.
Despre România raportul menționează doar faptul că guvernul a reușit să treacă peste o nouă moțiune de cenzură, însă situația politică rămâne tensionată și în următoarele luni. De asemenea, măsurile de austeritate determină din ce în ce mai multe proteste în rândul populației.