Prin parteneriatul strategic semnat de cele două țări se dorește extinderea schimburilor comerciale româno-turce la zece miliarde dolari pe an, aproape dublu faţă de nivelul la care se situează în prezent. “Este foarte important să semnalăm comunității de business turcești din România că beneficiază de suport total din partea noastra pentru dezvoltarea sănătoasa a afacerilor derulate aici. Trebuie să ne ajutăm reciproc, mai ales pe domenii de maxim interes precum energia și transporturile. În același timp, trebuie să identificăm posibilităţi concrete de cooperare, în cadrul unor joint ventures, pe terţe pieţe” a spus ministrul de externe, Teodor Baconschi. 
“TIAD promovează intens interesele României atât în Turcia, cât și în restul Europei. Noi ne considerăm și turci și români, suntem foarte optimisti în ceea ce privește potențialul economiei românești și suntem siguri ca pentru investitorii turci, Romania este o destinație pentru investiții mult mai bună decât multe alte țări din Uniunea Europeană. Constant invităm investitorii turci să vină aici și să aducă valoare adăugată la capacitatea de export a României”, explică și Omer Susli, presedinte TIAD.
La 30 septembrie 2011, erau înregistrate în România 12.388 societăţi comerciale cu capital turcesc. In 2010, companiile cu capital turcesc au înregistrat o cifră de afaceri totală de peste 5 miliarde de euro și au investit în economia românească peste 2 miliarde de Euro.