Ascensiunea Turciei, o ţară cu 74 milioane de locuitori, contrastează cu declinul Greciei, adversarul său de secole. Economia Turciei, care în primele nouă luni din 2011 a înregistrat o creştere de 9,6%, ar putea creşte anul acesta mai mult decât cea a oricărei ţări din Uniunea Europeană, în timp ce economia Greciei ar urma să scadă cu 4,8%.

National Bank of Greece (NBG) a câştigat din 2008 cu divizia sa din Turcia, Finansbank, mai mult decât a câştigat în Grecia.

"Este extraordinar că Grecia revine la programul de privatizare – apropierea Greciei de Turcia va fi foarte importantă", a declarat Batu Aksoy , directorul general al Turcas Petrol.

Panos Protopsaltis, coordonatorul programului de privatizare al Greciei, a declarat marţi că Atena speră să obţină 19 miliarde de euro din vânzarea activelor de stat până în 2015, iar aproximativ 90% din active sunt în sectorul energetic şi imobiliar.

Premierul elen Lucas Papademos nu a reuşit anul trecut să îndeplinească ţinta de vânzări de 5 miliarde de euro, fiind vândute active de stat de doar 1,6 miliarde de euro.

Vânzările "vor economisi anual aproximativ 1% din PIB-ul Greciei în dobânzi", a anunţat FMI.

Conform unei oferte publicate luna trecută, guvernul elen ia în considerare o vânzare combinată a DEPA, firma care gestionează livrările de gaze naturale ruseşti spre piaţa elenă, şi a companiei care operează reţeaua de gazoducte din Grecia, DESFA, sau vânzarea separată a celor două firme.

Grecia, care deţine 65% din DEPA, îşi va menţine o participaţie de 34% în companie, indiferent de modul de privatizare.

Până acum, Grecia a obţinut doar 1,8 miliarde de euro din vânzarea activelor, conform datelor oficiale.

Pentru a-şi asigura acordarea împrumutului de la FMI şi UE, autorităţile de la Atena au decis să dea startul privatizărilor pentru a convinge creditorii şi piaţa că pot plăti datoriile fără restructurare. Grecia a obţinut anul trecut 392 milioane de euro din vânzarea unei participaţii de 10% din OTE, proprietarul Romtelecom, grupului Deutsche Telekom.

Între 2012 şi 2017, executivul speră să obţină alte 45 de miliarde de euro din privatizarea societăţii de administrare a apelor din Atena, a rafinăriilor, întreprinderilor din domeniul electric, ATEbank (specializată pe sectorul agricol), precum şi administrarea porturilor, aeroporturilor, autostrăzilor, drepturilor de exploatare a minelor şi a bunurilor mobile şi imobile ale statului.
Sursa: Agerpres