În prezent, capitalurile investite în moneda naţională chineză, yuanul, nu pot fi liber convertite în valută, ceea ce permite guvernului chinez să controleze fluxul de capital care iese din ţară şi să se protejeze astfel de mişcările speculative. Însă această restricţie constituie de asemenea şi o frână pentru investiţiile chineze în străinătate.

‘Deschiderea conturilor de capital este benefică pentru fuziunile şi achiziţiile de companii străine, pentru achiziţionarea de tehnologie din străinătate şi facilitează accesul la pieţe şi la resurse’, se arată în raportul publicat de Banca centrală a Chinei. ‘Dacă aşteptăm să vină momentul perfect pentru o liberalizare a ratei dobânzilor, a cursului de schimb precum şi pentru internaţionalizarea yuanului, este posibil ca acest moment să nu vină niciodată pentru a deschide conturile de capital’, continuă Banca centrală a Chinei.

De asemenea, Banca centrală a Chinei consideră că în prezent riscurile legate de deschiderea conturilor de capital sunt foarte mici din patru motive: activele băncilor chineze sunt în mare parte denominate în yuani, rezervele valutare ale Chinei (aproximativ 3.200 miliarde de dolari) sunt în majoritate plasate în obligaţiuni care nu sunt afectate de variaţiile cursului de schimb, datoria externă pe termen scurt a Chinei este mică iar riscurile legate de piaţa imobiliară şi cea de capital sunt ‘gestionabile’.

Deschiderea conturilor de capital este considerată de economişti ca o etapă prealabilă pentru convertibilitatea deplină a yuanului. Atâta timp cât moneda celei de a doua economii mondială nu va fi deplin convertibilă, aşa cum este dolarul, euro sau yenul, ea nu va putea deveni o monedă de rezervă internaţională.
SURSA: Agerpres