Stoian Stalev, preşedintele Asociaţiei Bulgare pentru Investiţii Străine, a declarat că în acest an va avea loc o scădere drastică a intrărilor de capital. El a explicat că principala cauză este criza globală, în timp ce mediul de afaceri din Bulgaria rămâne unul favorabil.

Potrivit estimărilor sale, scenariul pesimist ar releva o scădere de 50% faţă de anul trecut, în timp ce scenariul optimist indică o scădere de mai mult de o treime. Pe cifre, faţă de 6,5 miliarde euro intraţi anul trecut, anul acesta cifra ar putea fi de 3,25 miliarde sau de 4 miliarde euro.

Estimările lui Stalev sunt, cel puţin până acum, confirmate de cifrele de la începutul anului. Potrivit statisticilor Băncii Naţionale a Bulgariei, în primele două luni ale anului au fost investiţi în ţara vecină 433 milioane euro. Scăderea este evidentă, prin comparaţie cu cele 674 milioane euro înregistrate în perioada similară a anului trecut.

Deşi este vorba despre o scădere, Stalev apreciază că investiţiile străine sunt ultimul punct de sprijin pe care o ţară se poate baza în condiţiile unei crize care afectează exporturile.

Analiza lui Stoian Stalev este mai realistă decât declaraţiile ministrului bulgar al Economiei Peter Dimitrov, care declara, în octombrie anul trecut că în ciuda climatului internaţional defavorabil, în 2009 Bulgaria va înregistra un o creştere a investiţiilor străine, datorită mediului de afaceri propice.