Nivelul global al investitiilor in proprietati comerciale a avut o cadere abrupta si intr-un  timp extrem de scurt cu 59% in 2008 comparativ cu 2007, ajungand la valoarea totala de $433mld. Aceasta valoare a fost cea mai scazuta din 2004 pe un fond de scadere importanta a investitiilor companiilor straine. In 2007 investitia totala a avut o valoare record de $1,050mld. Consultantul international Cushman & Wakefield in  raportul sau ”Atlasul Investitiilor in 2009” prevede pentru anul 2009 o scadere a volumului total de investitii in proprietati comerciale pana la aproximativ $412mld.

Anul trecut a adus pentru Romania o scadere atat in numarul cat si in valoarea totala a investitiilor pe piata imobiliara. Astfel, tranzactiile majore au totalizat 0.97 miliarde Euro, reprezentand jumatate din nivelul anului 2007. Cel mai mare aport respectiv 35% la suma totala a investitiilor in 2008 a avut-o tranzactia cu proiectul Upground vandut celor de la Deutsche Bank la o valoare de 340 milioane Euro.  

In Romania, din totalul investitiilor pe 2008, cota cea mai mare a fost reprezentata, ca si in 2007, de tranzactiile de retail, care au reprezentat 46% din totalul volumului investitional in 2008. 

A doua contributie majora a avut-o sectorul de birouri, tranzactiile cu cladiri de birouri reprezentand o treime din totalul investitiilor din 2008. Activitatea investitionala a incetinit totusi si in cadrul acestui segment, cele 323 milioane de Euro tranzactionati anul trecut reprezentand putin peste jumatate, respectiv 53% fata de nivelul inregistrat in 2007.  

Cele mai mari scaderi in 2008, in Romania,  au inregistrat tranzactiile pe piata hoteliera in scadere cu 79% fata de 2007 iar in sectorul industrial in scadere cu 71% fata de 2007, atingand un nivel de 18 milioane Euro in cazul tranzactiilor cu hoteluri si 44 milioane Euro in cazul investitiilor din sectorul industrial.

America de Nord a inregistrat in 2008 cea mai masiva scadere, cu 73%, de la $437bn to $116mld. cedand astfel pozitia de lider detinuta in 2007  in piata investitionala la nivel mondial ajungand pe locul trei dupa  Europa si Asia.

S-au inregistrat caderi masive nu numai in America de Nord, dar si in Europa unde investitiile au scazut cu 52% ajungand la o valoare de $178bn (de la $367bn). Asia a scazut cu 45% ajungand la $131bn (de la  $237bn in 2007). 

America de Sud s-a dovedit cea mai rezistenta piata, in scadere cu numai 9%, ajungand la o valoare totala a investitiei in 2008 de $8.9bn (de la  $9.8bn in 2007).

SUA reprezinta 25% din totalul investitiei  la nivel  global cu o valoare a investitiei la nivel national de $107.1mld.  China, pentru prima data, este inaintea Marii Britanii, fiind a doua tara ca atrtactivitate din punct de vedere investitional, cu o valoare de $50.3mld. Aceasta valoare reprezinta 12% din investitia totala globala. Marea Britanie reprezint 9% din totalul investitiei, cu o valoare de $37.1bn, Japonia si Germania, fiecare, reprezentand cate 7% din nivelul investitiei globale, cu valori de $29.3bn, respectiv $28.8mld.

David Hutchings, Directorul Departamentului Cercetare Cushman & Wakefield EMEA, comenteaza: “Desi  toate pietele au avut un declin al investitiei tarile cel mai afectate au fost cele dezvoltate, cu piete mature. Pietele emergente reprezinta acum 22% din nivelul investitiei globale pe cand cel mai recent, in 2006, acestea reprezentau numai 9%. China, este de departe, cea mai dominanta dintre aceste piete dar Rusia, India si Brazilia, si-au marit ponderea in nivelul total al investitiei globale plecand de la 15, 16 si 20%.

Recent, se constata cea mai semnificativa crestere a yield –urilor in piete emergente ca Ucraina, Mexic si Rusia.

Europa a fost cea mai afectata de aceasta modificare a preturilor proprietatilor. Toate sectoarele au suferit o modificare substantiala a yieldurilor, ne referim la Europa de Est care se apropie de valorile din vestul continentului. Retailul din magazine  a suferit oarecum mai putin decat piata de birouri sau piata industriala dar daca ne referim in particular  la retailul din centrele comerciale sau la retailul din spatii mari (retail warehousing) se remarca o crestere semnificativa a yieldurilor.

In America de Nord cifrele ne arata o medie de 31 puncte in 2008 comparativ cu o crestere de 111 puncte in Europa. Acest fapt ne arata dimensiunea modificarii valorii proprietatilor, in orice caz, trebuie amintit ca numarul  tranzactiilor a fost limitat. Estimarile bazate pe opinii din piata si evaluari ale proprietatilor  in SUA indica o modificare a yieldului catre o valoare de 100 de puncte.

America Latina si Asia raman relativ robuste in cursul anului 2008, desi impactul scaderii globale a fost resimtit in ultima parte a anului cand yieldurile au inceput sa creasca.

Toate proprietatile comerciale din toate clasele au fost afectate de declinul in activitatea investitionala  dar  sunt anumite diferente regionale. In Europa retailul si industrialul au atras investitiile din sectorul mai putin favorizat al  birourilor. In Asia piata de birouri a inregistrat o crestere a investitiei in costul  terenului  si in costul de dezvolatare. In America de Nord sectoarele care se bazeaza pe consum cum ar fi rtetailul si industria hoteliera au fost cele mai lovite dar piata de birouri a inregistrat o crestere in cota de piata prin tranzactionarea unora dinntre cele mai  importante cladiri de birouri. In America Latina retailul a fost de asemenea defavorizat in comparatie cu birourile.