În 2010, după depăşirea crizei economice şi financiare, investiţiile directe ale Austriei în străinătate s-au aflat pe un curs de consolidare. Conform datelor Băncii Naţionale, 8,2 miliarde de euro au fost utilizate de firmele austriece în special pentru consolidarea participaţiilor actuale şi majorarea investiţiilor de portofoliu.

Aproape jumătate din fondurile investite au mers sub forma capitalului propriu, 3,5 miliarde de euro au fost investite ca profituri nedistribuite, iar creditele pentru filialele din străinătate au atins 500 de milioane de euro.

Distribuţia regională a investiţilor directe a fost foarte variată: în 25 de state, valoarea lor a depăşit 100 milioane de euro.

Pe primul loc al investiţiilor austriece s-a situat Turcia, cu circa 1,3 miliarde de euro, reprezentate de preluarea companiei petroliere Ofisi de către OMV. Au urmat Cipru, cu 870 milioane de euro, şi Ungaria, unul din statele-ţintă tradiţionale pentru investitorii austrieci, cu 790 milioane de euro. Relativ multe investiţii noi au vizat Rusia, totalizând 660 milioane de euro.
SURSA: Agerpres