Conform raportului OMV Petrom transmis vineri Bursei de la Bucureşti, oficialii OMV Petrom susţin că investiţiile necesită „un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi stabil”.

„Ne aşteptăm să generăm un flux de trezorerie extins înainte de plata dividendelor pozitiv, în scădere faţă de 2022, ca urmare a investiţiilor în creştere (8,2 miliarde de lei în 2022).

Randamentul pentru acţionari este atractiv: un dividend de bază în valoare de 0,0375 lei/acţiune a fost plătit începând cu luna iunie şi un dividend special în valoare de 0,0450 lei/acţiune a fost propus de Directorat, ceea ce se traduce într-un randament total al dividendelor de 19,6%”, se arată în raport.

Prețul țițeiului se va situa între 75 și 80 dolari barilul

OMV Petrom preconizează, în ceea ce priveşte mediul de piaţă, pentru 2023, că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi între 75 dolari/baril (bbl) şi 80 dolari /bbl, în condiţiile în care estimarea anterioară era de peste 80 de dolari/bbl, iar în 2022 a fost de 101 dolari/bbl).

Marja de rafinare este estimată a se situa la peste 10 dolari/bbl, mai mare faţă de estimarea anterioară de peste dolari/bbl. În 2022 a fost de 16,6 dolari/bbl.

„În România, se preconizează că cererea de produse petroliere în comerţul cu amănuntul va fi uşor peste nivelul din 2022, iar cea de gaze naturale şi electricitate va fi în scădere faţă de 2022. Măsurile legislative introduse pentru pieţele de gaze naturale şi energie electrică în ceea ce priveşte preţurile, marjele, înmagazinarea şi taxele, rămân în vigoare până la finalul lunii martie 2025.

Pentru companiile cu activităţi de extracţie şi rafinare a ţiţeiului, o contribuţie de 350 lei pentru fiecare tonă de ţiţei procesat pentru 2022 şi 2023 a fost introdusă în mai; contribuţia pentru 2023 este scadenţă la plata la finalul lunii iunie 2024”, potrivit documentului.

Producţia se estimează că va fi în jurul a 110.000 barili echivalent petrol (bep)/zi, excluzând posibile vânzări de active, în condiţiile în care anul trecut grupul a raportat o producţie de 119.000 bep/zi).

Compania OMV Petrom se va concentra pe barilii cei mai profitabili, prin evaluarea unor vânzări selective de zăcăminte. Investiţiile vor fi de circa 2,9 miliarde de lei, incluzând Neptun Deep şi vor fi orientate către forarea a circa 55 de sonde noi şi sidetrack-uri şi realizarea a circa 450 de reparaţii capitale la sonde (în 2022 au fost 55 de sonde noi şi sidetrack-uri şi 647 de reparaţii capitale la sonde).

În sectorul de Rafinare şi Marketing, grupul a planificat extinderea parteneriatului cu Auchan, respectiv magazine MyAuchan în toate cele 400 de staţii de distribuţie marca Petrom, planificate până la finalul anului, devansând cu un an planul iniţial (la finalul anului 2022: 275 de magazine).

Rata de utilizare a rafinăriei se estimează că va fi în jur de 80%, faţă de estimarea anterioară, de peste 85%, având în vedere revizia generală prelungită a rafinăriei în trimestrul doi din 2023 şi repornirea mai înceată a acesteia.

Vânzările totale de produse rafinate se estimează că vor fi în scădere faţă de cele din 2022 (5,5 milioane tone), ca urmare a reviziei generale a rafinăriei, în timp ce vânzările cu amănuntul se estimează că vor fi mai mari comparativ cu 2022.

În sectorul de Gaze şi Energie, grupul estimează volume totale de vânzări de gaze naturale mai mici faţă de 2022 (2022: 46 TWh), în principal din cauza surselor de aprovizionare reduse, atât din producţia proprie, cât şi de la terţi, dar şi din cauza cererii scăzute.

Energie electrică mai puțină față de anul trecut

Producţia totală netă de energie electrică este prognozată să fie mai mică faţă de anul trecut (2022: 5 TWh), reflectând revizia prelungită a întregii capacităţi a centralei de la Brazi în primul trimestru din 2023 (2022: o lună pentru întreagă capacitate şi o luna pentru jumătate din capacitate).

Principalele direcţii strategice în sectorul gazelor naturale sunt proiectul Neptun Deep, respectiv obţinerea confirmării planului de dezvoltare de la autoritatea de reglementare şi atribuirea principalelor contracte şi obţinerea permiselor vor urma; Han Asparuh offshore Bulgaria: continuarea activităţii de pregătire în scopul forării unei sonde de explorare în 2024; Perimetrul II de Explorare Offshore din Georgia: achiziţia de date seismice rămâne în aşteptare.

În ceea ce priveşte tranziţia către emisii de carbon reduse şi zero, Grupul ţinteşte reducerea intensităţii emisiilor de carbon cu 30% până în 2030 faţă de 2019 (2022: scădere de ~11% faţă de 2019), progrese în dezvoltarea unui portofoliu de energie electrică din surse regenerabile prin parteneriate. Pe zona de mobilitatea electrică va continua extinderea reţelei de încărcare a autovehiculelor electrice, având că ţintă un număr de 240 de puncte de încărcare până la final de an (la sfârşitul anului 2022: 120 puncte de încărcare rapidă şi ultra rapidă instalate).

Nu în ultimul rând, grupul lucrează a asigurarea de fonduri europene pentru diverse proiecte (energie electrică din surse regenerabile, hidrogen verde, staţii de reîncărcare a autovehiculelor electrice).

OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în scădere cu 80%, la 944 milioane de lei, comparativ cu rezultatul net de 4,646 miliarde lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare remise, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.

În trimestrul al doilea din acest an, OMV Petrom a raportat o pierdere de 537 milioane de lei, faţă de un profit net de 2,898 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut şi de 1,481 miliarde de lei în primul trimestru din 2023.a