Ritmul anual de investiţii al operatorilor telecom din România în infrastructura de telecomunicaţii va fi de 10% din venituri, în următoarea perioadă, iar o colaborare între aceştia le-ar putea aduce economii de până la 7%, arată o analiză realizată de unul dintre furnizorii reţelei de comunicaţii prin fibră optică de pe piaţa locală. "Zonele de maxim interes pentru operatorii telecom pentru următoarea perioadă vor fi 4G, 4G+, data center şi cloud. Cu atât mai mult cu cât Guvernul a aprobat, la începutul lunii trecute, Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii NGN (Next Generation Network), care presupune construirea de reţele de comunicaţii în bandă largă cu acoperire naţională şi cu o răspândire extinsă a punctelor de distribuţie, în acord cu Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România 2020. Aceasta prevede ca, până în 2020, la nivelul Uniunii Europene, să se ajungă la o viteză crescută de acces la internet de minimum 30 Mbps pentru toate gospodăriile, iar cel puţin 50% dintre gospodării să aibă conexiuni de acces la internet cu viteză de peste 100 Mbps', notează Nazmi Çađlar Bölük, CEO Euroweb România, într-un comunicat transmis astăzi presei.

Potrivit specialiştilor companiei, fondurile alocate de operatorii telecom pentru îmbunătăţirea infrastructurii ajung până la 10% din veniturile anuale. Pe de altă parte, nivelul mare al competiţiei va obliga companiile de telecomunicaţii la o colaborare mai strânsă care, în cele din urmă, le-ar putea genera economii între 5% şi 7%. "Investiţiile în infrastructură vizează, în principal, creşterea acoperirii, creând astfel posibilitatea oferirii de noi servicii către clienţi. Odată cu extinderea reţelelor, vor fi lansate noi categorii de servicii, în funcţie de tipul operatorului şi portofoliul acestuia. Astfel, companiile de telefonie fixă vor face investiţii în elementele de bază ale unei reţele, astfel încât să poată oferi servicii TV mai bune sau viteză mai mare la internet, mărind capacitatea reţelei broadband. Pe de altă parte, în perioada următoare, operatorii de telefonie mobilă vor pune accent pe servicii de tipul 4G+ sau VoLTE (Voice over LTE), atât de necesare într-o piaţă în care numărul utilizatorilor de smartphone a crescut semnificativ, în ultimii doi ani", se arată în comunicatul citat.

Euroweb este printre puţinii furnizori de pe piaţa locală care deţine patru puncte cross border, ca parte a infrastructurii sale. Reţeaua naţională Euroweb se întinde pe 2.000 km de fibră optică, deţinută, închiriată, sau asupra căreia are drept permanent de folosinţă. Prin intermediul Euroweb, clienţii au acces la reţele metropolitane în toate marile oraşe, precum Bucureşti (peste 1.000 km de cabluri de fibră optică), Timişoara, Suceava, Braşov, Târgu Mureş, Sibiu, Constanţa, Craiova, Ploieşti, Oradea şi Bacău.

Euroweb are, în prezent, 80 de angajaţi şi dispune de centre operaţionale în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi, care deservesc peste o mie de clienţi din sectoare ca: financiar-bancar, servicii, producţie şi telecomunicaţii. Începând cu anul 2010, acţionarul principal al Euroweb România S.A. este TT International Holdings BV, parte a grupului Turk Telekom care deţine cea mai mare infrastructură de telecomunicaţii din regiune.

Sursa: AGERPRES