România se pregătește de investiții masive. Guvernul a decis să pună la bătaie 9 miliarde de euro. Chiar premierul Ludovic Orban a făcut anunțul.

Investiție uriașă în România

Este vorba despre o investiție uriașă în România, în centrala de la Cernavodă. „Sper să nu fie afectată în nici un fel funcționarea Centralei. Apreciez acest efort și sacrificiu și le mulțumesc echipei manageriale și sutelor de angajați ai Centralei pentru devotamentul pe care l-au arătat. Pentru Centrala Nucleară avem planuri mari. Obiectivul nostru este să realizăm investiții de opt-nouă miliarde de euro, investiții privind retehnologizarea reactorului 1, de asemenea investiția privind construcția reactoarelor 3 și 4”, a anunțat premierul, aflat în vizită la Cernavodă.

Orban a anunțat o schimbare de abordare a investițiilor. „De la instalarea Guvernului nostru există o schimbare de abordare. Vrem să realizăm aceste investiții cu parteneri serioși din zona euro-atlantică, parteneri care să aibă expertiza, tehnologia necesară pentru a putea susține realizarea acestor investiții fundamentale pentru dezvoltarea economică a României. În cel mai scurt timp, ca urmare a constituirii unei echipe la nivel guvernamental mandatată să exploreze cele mai bune variante pentru realizarea investițiilor, vom negocia și vom semna acorduri, astfel încât să putem să demarăm aceste investiții fundamentale pentru România.

De asemenea, este de mare interes investiția în instalația de detritiere, pentru realizarea de tritiu. Şi, în mod evident, este de mare interes şi utilizarea izotopului Cobalt 60, de asemenea un produs extrem de util și de căutat, care poate să genereze avantaje economice pentru România.

Apreciez rezultatele echipei manageriale de la Cernavodă, care a reuşit scăderea cu aproximativ 10% a costurilor, în special pe costurile de mentenanţă, creşterea profitului cu 120 de milioane şi, în aceste condiţii, şi creşterea venitului brut al angajaţilor de la 9.000 şi ceva la 14.000 şi ceva. Guvernul pe care îl conduc tratează cu deosebită seriozitate Centrala Nucleară de la Cernavodă şi investiţiile care trebuie realizate aici”, a mai spus premierul, conform Radio România Actualități.