În urmă cu câţiva ani, numele lui Warren Buffett a apărut pe lista celor mai bogaţi oameni din lume, devenind, aproape peste noapte, sinonim al succesului în afaceri. Succes la baza căruia stau, în principal, investiţiile inspirate.
S-au scris multe cărţi despre Buffett şi despre felul în care investeşte acesta, dar „Warren Buffett. Despre afaceri“ îşi doreşte să facă mai mult decât atât, mergând în profunzime şi prezentând principiile şi practicile aflate la baza stilului de management şi a deciziilor de investiţii luate de către acesta. Iar pentru a face această prezentare cât mai fidelă, autorul ei, Richard J. Connors, a recurs nu la scrierea efectivă, ci la selectarea şi îmbinarea într-o lucrare de sine stătătoare a sfaturilor oferite direct de către Buffett, prin scrisorile trimise, pe parcursul anilor, acţionarilor principalei sale companii, Berkshire Hathaway. Astfel, citind cartea, avem senzaţia că ne aflăm faţă-în-faţă cu „Oracolul din Omaha“, ascultându-i cuvintele şi învăţând din experienţele sale.
Iar experienţele şi întâmplările sunt nenumărate, desfăşurându-se pe parcursul întregii sale cariere, pornind de la primul contact cu Ben Graham, a cărui carte i-a deschis lui Buffett ochii în privinţa domeniul investiţiilor, şi ajungând până la momentul în care îşi alege succesorii pentru când nu va mai fi. Stilul de prezentare este isteţ şi jucăuş, cu tuşe de umor şi maxime care te pun pe gânduri – atât proprii, cât şi aparţinând unor persoane de la care Buffett a avut de învăţat.
„Este mult mai bine să cumperi o companie minunată la un preţ acceptabil decât o companie acceptabilă la un preţ minunat“, spune Buffet şi, plecând de la acest principiu, dezvoltă altele.
Warren Buffett investeşte în companii de calitate, companii construite şi conduse într-o manieră corectă şi onestă, companii ai căror proprietari îşi doresc să le vadă evoluând şi după vânzare. Investeşte în manageri interesaţi de succesul afacerilor pe care le conduc şi al acţionarilor acestora, şi nu doar de interesul şi câştigurile personale, manageri cărora le oferă autonomie completă în luare deciziilor. Investeşte în afaceri care au potenţial ridicat şi riscuri scăzute, tratându-le ca pe nişte plasamente pe termen lung sau chiar pe viaţă. Iar în toate investiţiile pe care le face, Buffett urmăreşte obţinerea de profituri într-o manieră etică şi repartizarea acestora astfel încât, atât companiile, cât şi acţionarii să beneficieze în mod egal.