Un procentaj de 93% din români consideră că asigurarea de locuinţă este necesară, dar numai 84% intenţionează să cumpere poliţele obligatorii, relevă un sondaj de opinie realizat de IRES. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.356 de persoane în perioada 6-8 iulie a.c. şi are o marjă de eroare de 2,7%.

Persoanele intervievate au indicat şi câţi bani pot cheltui pentru a-şi asigura casa. Dacă 12% din respondenţi au declarat că nu-şi permit să dea niciun leu pe o astfel de poliţă, 3% din ei au declarat că ar cheltui şi peste 1.500 de lei. Un procentaj de 26% din respondenţi au afirmat că pot da până la 100 de lei pe poliţa de asigurare, iar 35% din persoanele care au răspuns la întrebările IRES au afirmat că pot cheltui sume mai mari pe aceste poliţe.

Numai aproximativ 24% din cele 8,3 milioane de locuinţe inventariate de Institutul Naţional de Statistică erau asigurate la sfârşitul lunii iunie, potrivit unui comunicat remis recent de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. La data menţionată erau în vigoare peste două milioane de poliţe pentru locuinţe.

Una din companiile de pe piaţă, Astra Asigurări, a comunicat că anul trecut  a vândut peste 1,18 milioane de asigurări pentru locuinţe. Produsele acestei companii s-au remarcat pe piaţă prin faptul că aveau preţuri mici şi acoperiri modice: prime de până la 20 de euro (circa 85 de lei) şi sume asigurate de până la 20.000 de euro.

De altfel, acestea sunt şi caracteristicile de bază ale asigurărilor pentru locuinţe care ar putea începe să fie vândute în acest an. Primele de 10 euro pentru a asigura pentru cel mult 10.000 de euro casele ridicate din chirpici, respective 20 de euro pentru a asigura în limita a 20.000 de euro locuinţele ridicate din materiale tratate termic sau cu structură de beton armat.

 0-54172-tabel.jpg