Motivele reale însă pentru amânare, potrivit unor surse, ar fi lipsa banilor de investiții care au fost înghețați. De altfel, nici angajaări nu se ma pot face în cadrul ANAF și a ministerului de Finanțe, în ciuda faptului că există un deficit de personal mai ales la direcțiile de control ale instituției.

Explicația oficială a șefului ANAF este însă alta.

„Fiind vorba despre un sistem unic în România, care nu a mai fost vreodată conceput şi implementat în ţara noastră şi care va impacta semnificativ activitatea tuturor comercianţilor care utilizează case de marcat, discuţiile specifice se desfăşoară laborios. Sunt implicate entităţi publice centrale, reprezentanţi ai producătorilor de case de marcat şi specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti”, a spus preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Acesta a precizat că instituţia pe care o conduce a participat la discuţiile care au avut loc periodic pentru subiectul aparatelor de marcat electronice fiscale, organizate la nivelul Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi/sau Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti.

Introducerea caselor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, conectate direct la Fisc, ar fi trebuit aplicată la finalul lui 2017 respectiv începutul lui 2018.

Casele de marcat fiscale ar urma să trimită date către ANAF în timp real și să contribuie semnificativ la reducera evaziunii; sistemul ar trebui să fie pentru Fisc un instrument mai eficient de urmărire a încasărilor la buget și de control al operațiunilor din comerțul cu bunuri și servicii. România trebuie să îl introducă și pentru că, altfel, riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene. 
Noua casă de marcat va fi permanent conectată la sistemul de supraveghere și monitorizare de la ANAF care va primi informații precum numele comerciantului, locul în care se află casa de marcat, datele de identificare ale aparatului și, cel mai important pentru Fisc, date privind operațiunile comerciale zilnice.