Guvernul va fixa dobânzi şi comisioane maxime practicate de bănci în cadrul programului „Prima Casă”, iar pentru locuinţele mai scumpe de 60.000 de euro, sumă garantată de stat, cumpărătorul va acoperi diferenţa din propriile resurse.

„Clientul va aduce de acasă partea din valoarea locuinţei care depăşeşte 60.000 de euro, iar la casele cu un preţ până la acest nivel garantat de stat va trebui să aibă avansul de 5% plus dobânda pe 3 luni”, au declarat pentru Mediafax surse bancare.

Dobânda aferentă unui interval de 3 luni va fi adăugată avansului pentru ca băncile comerciale să nu fie nevoite să constituie provizioane înainte de executarea garanţiei statului, care intervine la 90 de zile de la înregistrarea restanţelor la plată.

De asemenea, sursele au precizat că normele metodologice ale programului vor stabili criterii de intrare pentru bănci, cum ar fi plafoane maxime pentru dobânzile şi comisioanele practicate.

Dobânzi între 14% şi 20%

Surse guvernamentale au declarat, anterior, agenţiei Mediafax, că peste 20 de bănci au depus oferte indicative privind dobânda anuală efectivă (DAE) pe care ar putea să o practice în cadrul programului „Prima Casă”, ratele variind în plaje foarte mari, până la aproape 14% la euro şi 23% la lei.

La ofertele în euro, toate ratele sunt calculate în funcţie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adaugă o marjă fixă, iar dobânzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% până la aproape 14%.

Aceeaşi formulă este urmată şi la ofertele indicative pentru creditele în lei, respectiv ROBOR plus o marjă fixă, astfel că DAE variază între aproape 13% până la sub 23%. La calculul DAE au fost avute în vedere şi comisioanele transmise de bănci.

Potrivit surselor citate, cele mai scăzute costuri în euro au fost indicate de Intesa Sanpaolo Bank România, BRD şi Alpha Bank, iar pentru lei cea mai bună ofertă indicativă a fost propusă de CEC Bank.

Nepenalizarea rambursării anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din împrumut şi perceperea de dobânzi cât mai scăzute sunt criteriile anunţate anterior de premier pentru selecţia băncilor care doresc să fie incluse în acest program.

SURSA: Mediafax