Restricții de ultimă oră pentru zeci de mii de români! S-a semnat decretul care va ntra în vigoare pe 16 ianuarie. Belgia continuă să aibă mari probleme din cauza pandemiei.

Restricții pentru românii din Belgia

Autoritățile din Belgia au decis prelungirea actualelor măsuri impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 până la 1 martie. Totul se întâmplă deşi la 22 ianuarie, când va avea loc o reuniune a comitetului de supraveghere a pandemiei, se va decide dacă vor putea fi flexibilizate restricţiile în vigoare.

Aproape 200.000 de mii de români în Belgia

Este o veste proastă pentru țara unde trăiesc aproximativ 180.000 de români. Prelungirea actualelor măsuri este prevăzută în noul decret ministerial de marţi, o informaţie care a fost preluată de media belgiene. Decretul prevede extinderea perioadei de restricţii, care au intrat în vigoare la 2 noiembrie şi au fost prelungite iniţial până la 15 ianuarie. Astfel, de pe 16 ianuarie continuă restricțiile

Potrivit ziarului LeSoir, extinderea restricţiilor nu a fost comunicată pentru a nu suscita „confuzie” în rândul populaţiei. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, Annelies Verlinden, a precizat că acestea ar putea fi flexibilizate după viitoarea reuniune a comitetului.

În ultimele şapte zile, numărul infecţiilor zilnice cu SARS-CoV-2 a fost în medie de 2.070 (cu 30% mai mult decât săptămână trecută), cifră asociată cu o creştere a numărului de teste PCR pe care au trebuit să le efectueze persoanele care s-au întors acasă după vacanţele în străinătate.

Potrivit datelor institutului belgian Sciensano, de la începerea pandemiei în această ţară au murit din cauza COVID-19 în total 20.194 de persoane. Media din ultima săptămână a fost de 51 de decese, cu 25,1% mai scăzută decât săptămâna precedentă.

Numărul pacienţilor cu boala COVID-19 din spitalele belgiene, potrivit ultimelor date ale Sciensano, este de 1.960, dintre care 356 se află la terapie intensivă.

De la declanşarea pandemiei, cel puţin 667.322 de persoane s-au infectat cu noul coronavirus în Belgia.