Turismul electoral este un subiect intens dezbătut de ani de zile în România şi, deşi s-au făcut progrese, nu a putut până acum să fie eliminat complet.

Adio vot cu viza de flotant?!

Deputatul PNL Gigel Știrbu vine însă cu un proiect de lege ce promite să rezolve un aspect al turismului electoral, care distorsionează rezultatul alegerilor. Astfel, potrivit proiectului, românii care şi-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului nu vor mai putea vota în acea localitate.

Așadar, dacă ai pe buletinul de identitate o viză de flotant mai nouă de un an de zile, va fi interzis să votezi în circumscripția electorală în care ți-ai stabilit reședința. 

El îşi explică iniţiativa prin faptul că multe persoane îşi fac viză de flotant cu câteva zile, o săptămână sau o lună înainte de alegeri şi viciază rezultatele electorale din localitate respectivă, în care nu mai calcă apoi timp de patru ani de zile.

Întreg proiectul de lege, precum şi expunerea de motive pot fi consultate accesând acest link.

“Așa cum am promis, am depus la începutul acestei noi legislaturi inițiativa legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidenta persoanelor şi actele de identitate ale cetățenilor români, în sensul prevenirii ”turismului electoral” și distorsionării rezultatului alegerilor.

“Este inadmisibil (…) să fie compromise programele de dezvoltare ale localităților”

Concret, nu mai pot vota pe listele electorale permanente persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului.

De ce? Pentru că sunt cetățeni care îşi fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înainte, o săptămână sau cu o lună înainte de ziua alegerilor, apoi, își exercită dreptul constituțional de a vota acolo, iar patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate.

Este inadmisibil ca prin votul astfel viciat din localitățile respective, de către cetățenii care nu locuiesc în comunitățile respective, să fie compromise programele de dezvoltare ale localităților! Stop turismului electoral!”, a scris deputatul PNL Gigel Știrbu pe pagina sa de socializare.