După stabilirea unor recorduri pentru mașini de tip sedan pe cele mai dificile circuite din Europa: T.T. Isle of Man în 2016 și Nurburing în 2017, Subaru of America și Prodrive au decis să seteze un record de viteză în premieră mondială pe cel mai spectaculos drum de munte din Europa — dacă nu din lume – Transfăgărășan.

Recordul a fost stabilit pe o lungime de 82 de kilometri, acest lucru fiind o premiera in lumea motorsportului. Startul a fost dat de la iesirea din Cartisoara iar sosirea a vut loc pe spectaculosul baraj de la Vidraru.  Evenimentul a avut loc sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv, cu sprijinul CNAIR, iar echipa de raliuri Napoca Rally Academy a avut rolul de consultant tehnic.

Mark Higgins este de trei ori campion al Angliei (in 1997, 2005 si 2006). Pilotul a lucrat ani buni cu Top Gear si a realizat cascadorii in filme celebre, precum Quantum of Solace si Skyfall din seria James Bond.

După ce Top Gear a declarat Transfăgărășan drept „cel mai frumos drum din lume”, echipa Subaru of America face și ea un serviciu României, o promovare mai bună decât tot ceea ce au reușit de-a lungul anilor autoritățile statului. În doar câteva ore după publicarea clipului, peste 130.000 de persoane îl vizionaseră, iar comentariile de pe pagina de Facebook a Subaru of America sunt cât se poate de pozitive atât pentru eveniment în sine cât și pentru deja faimosul drum construit de români, cu mari sacrificii, între 1969 și 1974.