În cadrul unei conferinţe de presă în pregătirea vizitei de săptămâna viitoare în Europa a premierului chinez Wen Jiabao, viceministrul chinez de externe Fu Ying a subliniat că ţara sa a încercat să ajute Europa să-şi depăşească problemele, cumpărând datorii guvernamentale şi încurajând comerţul bilateral.

Beijingul a indicat în trecut că a preluat din datoria Greciei, dar nu a precizat amploarea acestor investiţii, notează Reuters.

Oficialul chinez a reiterat de asemenea vineri că Beijingul are încredere în zona euro. ‘Am sperat să putem ajuta ţările din zona euro să iasă din criza datoriilor, şi aceasta este şi o măsură benefică pentru dezvoltarea Chinei’, a declarat Fu Ying.

Totuşi, aminteşte Reuters, Banca centrală a Chinei a publicat săptămâna aceasta un raport în care afirmă că problemele blocului comunitar riscă să se agraveze dacă nu se reglementează nivelul datoriilor.

Premierul chinez va efectua spre finalul săptămânii viitoare un turneu în Ungaria, Marea Britanie şi Germania, la câteva luni după o serie de vizite în Franţa, Portugalia şi Spania, în cadrul cărora a oferit ajutorul Chinei pentru soluţionarea dificultăţilor financiare ale Europei.

SURSA: Agerpres