Comitetul are programată luni o ședință, tema principală fiind efectele taxei pe activele băncile. Finanțele și reprezentanții BNR au format un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, care a analizat, în ultimele două săptămâni, studiul de impact, realizat de BNR, privind taxa pe activele băncilor.

Celor șase li se adaugă trei reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP): Eugen Orlando Teodorovici (ministrul), Attila György (secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare) și Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice). De asemenea, Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la ședințele Consiliului general al CNSM, dar nu are drept de vot.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, spune că mai sunt două teme pe care intenționează să le discute în cadrul comitetului, pe lângă ROBOR și consecințele taxei pe activele băncilor, Ordonanța 114/2018. O decizie legată de acest aspect urma să fie luată în termen de maxim două săptămâni.

„Voi avea o astfel de discuție și cu domnul Guvernator mâine și pe acest lucru, de la modul în care comunică cei din BNR. Aceasta este o chestiune pe care am pus-o de două ori pe agenda discuțiilor noastre bilaterale. Adică modul în care unii membri, indiferent de poziția lor în Banca centrală, își permit să aibă în spațiul public aprecieri față de ce face Guvernul, față de ce face ministrul de Finanțe sau alții. Am spus-o de două ori la această masă, a treia oară o spun mâine. Sper că este ultima oară când o spun.

Sper să nu existe și a patra oară. Am și bun simț, chiar mai mult decât ar fi trebuit să fie”, a afirmat, duminică seara, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Finanțelor a adăugat că luni va discuta cu reprezentanții BNR și faptul că băncile comerciale încearcă să-și transfere eventualele costuri cu 114 în creditare, dând de înțeles că va scădea creditarea.

Teodorovici a declarat în weekend că se fac presiuni din mai multe direcții pentru modificarea OUG 114/2018 și l-a contrazis pe Călin Popescu Tăriceanu, care anunțase renunțarea la taxa pentru companiile de energie. Teodorovici a spus vineri seara că „nu va fi modificată sigur săptămâna viitoare” controversata OUG 114 în ședința de Guvern.

Potrivit ministrului de Finanțe, orice modificare privind OUG nr. 114/2018 trebuie decisă întâi în cadrul Coaliției de guvernare, ulterior în Guvern.

Te-ar putea interesa și: