‘Cei doi oficiali au discutat, în principal, despre modalităţile de implementare a înţelegerilor convenite în timpul vizitei din luna iulie, în China, a prim-ministrului român Victor Ponta. În acest context, partea chineză a propus ca sesiunea Comisiei mixte guvernamentale de cooperare economică româno-chineză, care era planificată să aibă loc la Beijing, în luna octombrie, să fie devansată în cursul lunii septembrie. Precedenta sesiune a Comisiei mixte s-a desfăşurat anul trecut, în luna octombrie, la Bucureşti’, se arată în comunicatul citat.
Potrivit comunicatului, ministrul Varujan Vosganian a apreciat relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, arătând că acestea sunt excelente din punct de vedere politic. De asemenea, a fost subliniată dorinţa părţii române de aducere la acelaşi nivel şi a relaţiilor economice, domeniu în care există premise favorabile, dar şi oportunităţi încă neexploatate.
La rândul său, ambasadorul Huo Yuzhen a menţionat, în context, disponibilitatea Chinei de a face investiţii majore în proiectul termocentralei Rovinari, în proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclear Electrică de la Cernavodă, în proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompare Tarniţa – Lăpuşteşti, precum şi în alte proiecte legate de energia eoliană şi infrastructură.
Republica Populară Chineză ocupă un loc prioritar în politica României de dezvoltare a relaţiilor cu ţările din Asia, iar în plan comercial ocupă locul I în zona asiatică, atât la export cât şi la import.
‘După datele statistice înregistrate în primele cinci luni ale anului 2013, se înregistrează o creştere semnificativă a exporturilor româneşti în China şi o reducere considerabilă a deficitului comercial. Astfel, la 31 mai se înregistra un volum total al schimburilor de 1,27 miliarde USD, în scădere cu 5,4%, din care export românesc de 246,5 milioane USD (+18,4%) şi import din China de 1,02 miliarde USD (-9,75%)’, se precizează în comunicat.
Sursa: Agerpres