Inculpații audiați în dosarul Belina au fost prezenți marți, 24 septembrie, în sala de judecată.

Printre aceștia se regăsesc și fostul vicepremier al României, Sevil Shhaideh (actual consilier al premierului Viorica Dancilă), fostul președinte al CJ Teleorman și fost deputat PSD, Adrian Gâdea (în prezent secretar de stat în Ministerul Dezvoltării), și Ionela Stoian, fost director în cadrul Ministerului Dezvoltării.

De asemenea, judecătorul Bogdan Alexandru Dări a stabilit următoarele două termene pentru audierea martorilor, pe 8 și 22 octombrie.

Inculpatul Gândea urmează să dea o declarație peste două săptămâni, cu toate că acesta declarase că vrea să fie audiat la finalul procesului.

După prima audiere, se pare că Shhaideh vrea că judecătorul să vadă personal locul preferat de pescuit al lui Dragnea.

În plus, marți au fost audiați patru martori, angajați în diverse instituții publice, implicați în procedura de adoptare a hotărârii de guvern prin care insula Belina și brațul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, proprietate a statului, au trecut din administrarea Ministerului Mediului – prin Apele Române, în administrarea CJ Teleorman.

Mai mult, după realizarea transferului insula și brațul au fost închiriate firmei Tel Drum și transformate în locul favorit de pescuit al fostului lider PSD, Liviu Dragnea.

„Vegetația era sălbatică” a declarat Emilian Cîrjan, care din 2006 lucrează în funcția de șef birou la Sistemul de Gospodărire a Apelor din Teleorman, subordonată Administrației Naționale „Apele Române”.

În plus acesta a precizat și că brațul Pavel este colmatat, iar insula Belina nu mai face parte din albia minoră a Dunării: „Consider că și în prezent brațul Pavel comunica cu Dunărea, la un nivel ridicat al fluviului”.

Acesta a mai povestit și că în perioada 2011-2012 a făcut mai multe controale în aceste perimetre, iar în zonă există o exploatare de balast.

Balastul era rezultat că urmare a lucrărilor de dragare a brațului Pavel, care s-au făcut înainte de 1989 și a explicat că în mijlocul insulei era o baltă, iar vegetația era sălbatică.

„Baltă din mijlocul insulei era alimentată cu apă prin pânză freatică. Brațul era alimentat în mod natural, prin depășirea pragurilor de aluviuni din amonte și aval.

Insula cu cele 277 ha era o adevărată junglă. Plină de vegetație spontană. Baltă era în mijlocul ei. În 2012, erau două drumuri de acces pentru a ajunge la depozitele de balast. Am avut dificultăți pentru a ajunge acolo”, povestește Cîrjan.

Totodată, specialistul de la Apele Române, într-o vizită la Belina, a observat că pe insulă fuseseră ridicate mai multe imobile, în perioada în care ea a fost în administrarea societății Tel Drum.

Liviu Dragnea ar fi fost principalul beneficiar al acestor amenajări, iar insula Belina era locul unde ex-liderul PSD venea alături de prieteni sau colegii de partid, potrivit DNA.

„Am fost în acest an acolo, am observat că insula era îngrijită, iar vegetația era tăiată. Am văzut și construcții. Am observat că s-a făcut un drum de acces în jurul lacului, realizat cu balast local, pe malul stâng al brațului Pavel erau construcții din pal, niște vagoane de lemn.

Mai erau niște debarcadere din lemn, construcții provizorii și o construcție definitivă cu fundație. Era o clădire cu parter și un fel de pod mai ridicat,” povestește Cîrjan.

„Era și o platforma de ciment, pentru că acolo nu crește vegetația, dar este exagerat să îi spui heliport, care implică multe dotări – de lumina, de dirijare – care nu sunt la fața locului.

În plus, martorul a dat declarații și despre heliportul improvizat pe insula.

Aceste construcții nu erau pe insula înainte de închirierea din anul 2012”, precizează Cîrjan.

Mai mult, martorul a precizat că brațul Pavel în acest moment este un braț mort. Acest lucru se datorează unui baraj construit pe mijlocul acestuia.

Toate construcțiile sunt ilegale, nu au autorizații, avize și prin construirea lor nu se respectă dispozițiile contractelor încheiate cu Administrația Națională Apele Române și preluate apoi de către CJ Teleorman, a dezvăluit anchetă DNA.

De asemenea, fostul ministru al Mediului, Rovana Plumb, a promovat HG 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale insulei Belina și brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, potrivit ziare.com

Drept urmare, s-a creat posibilitatea de a le trece în administrarea CJ Teleorman fără a fi necesară adoptarea unei legi, ci doar printr-o hotărâre de guvern.

„Insula Belina și brațul Pavel sunt și înregistate din punct de vedere juridic ca obiective cadastrale aparținând albiei minore a Dunării”, a declarat Cîrjan la tribunal.

Potrivit acestuia, se pare că ar fi fost necesară stabilirea unei comisii pentru operațiunea respectivă.

„Stabilirea limitei albiei minore a unui fluviu nu este simplă, presupune o operațiune complexă, se stabilește de o comisie mixtă, din care fac parte hidrologi, autoritățile publice locale, specialiști de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, și alte persoane din vecinătăți – în cazul de aici era administrația locală.

Niciodată nu ne-am pus problema că aceste bunuri nu ar aparține albiei minore a Dunării. Ele sunt bunuri din albia minoră. Nu este de competența mea să mă pronunț asupra HG-ului ( 858/2013- n.red.)”, a mai declarat Emilian Cîrjan.