Potrivit comunicatului de presă din partea Inspecției Muncii, în perioada 17-22 august au fost aplicate 739 sancţiuni contravenţionale pentru 514 angajatori, din totalul de 1.329 de angajatori controlaţi la nivel naţional.

Amenzile aplicate s-au ridicat la valoarea totală de 226.000 lei şi au fost dispuse şi 895 de măsuri de remediere a neconformităţilor.

Unde au fost cele mai mari controale

Cel mai mare număr de angajatori controlaţi a fost înregistrat în judeţul Braşov – 76 de societăţi comerciale controlate, Bucureşti 71 şi judeţul Constanţa – 124 de companii controlate.

Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate angajatorilor din judeţele Bacău – 73 de sancţiuni, Timiş – 51 şi Brăila – 43 de sancţiuni aplicate.

Amenzi în valoare de 4.120.100 de lei

Pe de altă parte, amenzile totale aplicate în cadrul acţiunilor de control desfăşurate de Inspectoratele Teritoriale de Muncă în perioada 17 – 22 august s-au ridicat la valoarea de 4.120.100 de lei, din care 3.894.100 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Reprezentanţii Inspecţiei Muncii au depistat 170 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, au aplicat 1.672 de avertismente şi au dispus 3.569 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

Nu sunt primele controale de acest fel

La începutul lunii august, ITM București a dat mai multe amenzi în valoare de 583.300 de lei.

Amenzile au fost aplicate în urma unor controale care au vizat identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

„În doar 5 zile, sub coordonarea inspectorului şef dr. ing. Constantin Bujor, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti au efectuat peste 200 controale la angajatori de pe raza municipiului Bucureşti, în scopul identificării muncii nedeclarate, precum şi a verificării modului de respectare a prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, se menţionează într-un comunicat al ITM Bucureşti.

Totodată, în urma controalelor efectuate, au fost identificate 23 de persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare și au fost aplicate 35 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare a amenzilor de 538.300 lei.

„Facem precizarea că au fost verificate şi prevederile legale privind respectarea măsurilor stabilite şi dispuse prin acte normative privind protecţia împotriva SARS-COV-2, precum şi acordarea de facilităţi conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 99 din anul 2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Acţiunile de acest gen se încadrează în strategia de acţiune a ITM Bucureşti privind Combaterea Muncii nedeclarate, iar acţiunea desfăşurată s-a realizat cu respectarea tuturor măsurilor stabilite şi dispuse prin acte normative privind protecţia împotriva SARS-COV-2”, se mai spune în comunicat.