Volumul cifrei de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a crescut in luna mai atat fata de luna precedenta cat si fata de luna corespunzatoare cu 10,4% respectiv 8,8%, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). In perioada 1 ianuarie – 31 mai, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din industrie a crescut cu 16,2%.

 

In luna mai 2007, comparativ cu luna precedenta, cifra de afaceri din industria prelucratoare a inregistrat o crestere de 13,2%. Industria  energiei electrice si termice, gaze si apa si industria extractiva au inregistrat scaderi cu 9,2% respectiv 0,7%. Cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de uz curent, de 14,3%,  in industria bunurilor intermediare, 13,3% si in industria bunurilor de capital, de 12,9%. Industria energetica a inregistrat o scadere cu 0,3%.

 

Cifra de afaceri din industria prelucratoare si industria extractiva au crescut cu 10,4%, respectiv cu 7,8%  in luna mai 2007, fata de luna mai 2006. Industria energiei electrice si termice, gaze si apa a inregistrat o scadere cu 5,2%. In aceasta perioada, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital, de 17,9%, in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 12,5% si in industria bunurilor de uz curent, de 11.1%. Industria energetica  a inregistrat o scadere cu 8% .

 

In perioada ianuarie-mai, cifra de afaceri din industria prelucratoare a crescut cu 20,9% iar cea din industria extractiva cu 4,3%. Industria energiei electrice si termice, gaze si apa a inregistrat o scadere cu 8,4%.  Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 30,4%,  in industria bunurilor de capital, de 29,8% si in industria bunurilor intermediare, de 24,8%. Industria energetica a inregistrat o scadere cu 11,1%.

 

Sursa: Capital