În prima jumătate din acest an, ca serie brută, industria prelucrătoare a crescut cu 7,8%, , industria extractivă cu 7,6% şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 5,5%.

S-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri din marile grupe industriale, respectiv în industria bunurilor intermediare (+14,8%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,7%), în industria bunurilor de capital (+6,1%), în industria energetică (+4,6%) şi în industria bunurilor de uz curent (+1,1%).

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria prelucrătoare a crescut cu 8,3%, industria extractivă cu 6,9%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a înregistrat un plus cu 5,4%.

Tot ca serie ajustată, pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+14,0%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,5%), industria bunurilor de capital (+7,3%), industria energetică (+4,5%) şi industria bunurilor de uz curent (+1,4%).
Situația în luna iunie, comparativ cu luna precedentă
În luna iunie 2011, producţia industrială a scăzut faţă de luna mai, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată, cu 1,5%, respectiv cu 2,2%. Faţă de luna iunie din anul precedent, producţia industrială a crescut ca serie brută cu 1,0% iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,2%.

Astfel, în luna iunie 2011, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 1,5%, din cauza scăderii tuturor sectoarelor industriale, respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,3%), industria extractivă (-4,0%) şi industria prelucrătoare cu (-1,0%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,7%), industria energetică (-3,3%), industria bunurilor intermediare (-2,2%) şi industria bunurilor de uz curent (-1,3%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 0,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,2%, din cauza scăderii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,0%), industriei prelucrătoare (-2,2%) şi industriei extractive (-1,7%). Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de uz curent (-3,8%), în industria energetică (-2,9%), în industria bunurilor intermediare (-2,1%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,6%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 0,3%.

Situația în luna iunie 2011 comparativ cu iunie 2010

Comparativ cu iunie 2010, în aceeași luna a acestui an, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 1%. Cele mai mari cresteri s-au înregistrat în industria extractivă (+4,6%) și în  producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,7%). Industria prelucrătoare a înregistrat o creștere cu 0,6%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+6,4%) şi în industria energetică (+4,8%) şi scăderi în industria bunurilor de uz curent (-5,0%), în industria bunurilor de capital (-2,2%) si în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,1%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, a crescut cu 3,2%, datorită creşterilor industriei extractive (+5,7%), producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,2%) şi industriei prelucrătoare (+2,8%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: în industria bunurilor intermediare (+7,9%), în industria energetică (+5,8%), în industria bunurilor de capital (+3,5%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,3%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 2,2%.

SURSA: Agerpres