INS: Numărul persoanelor inactive care doreau să lucreze în 2021 a scăzut cu 9,5% faţă de 2020

Noile date ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că în anul 2021 227,5 mii persoane inactive doreau să lucreze, însă nu căutau de muncă sau nu erau disponibile. În 2020, numărul acestora era cu 9,5% mai mare.

INS mai arată că ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2021 de 1,4%, în creștere cu 0,2% față de numărul înregistrat în 2020. Pe de altă parte, numărul șomerilor a fost de 459,2 mii persoane.

În 2021, populația inactivă în vârstă de 15-74 de ani era de 6.355,8 mii persoane, dintre care 227,5 mii persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională – numărul acestora a scăzut cu 24,0 mii faţă de 2020.

Dintre persoanele care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, 215,2 mii persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. INS arată că raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 2,6%. În acest timp, 12,3 mii persoane căutau un loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă lucrul.

Peste 100 de mii de persoane voiau să lucreze mai multe ore

Institutul Național de Statistică mai spune că 117,4 mii persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, ele fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 1,4% din populaţia activă, 1,5% din populaţia ocupată şi 39,7% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial.  Numărul acestora a crescut cu 15,7 mii față de anul 2020.

Ancheta forței de muncă în gospodării a scos la iveală faptul că cel mai vizibil indicator, folosit pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale, este rata șomajului. INS mai publicat alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii,  periodicitate anuală, un set de 3 indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte) şi anume: persoane subocupate; persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul; persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Ultimii 2 indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”), alcătuiesc împreună „forţa de muncă potenţială adiţională”.