În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2011, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere cu 5% a volumului producţiei şi a numărului de salariaţi. Tendinţă de creştere se va înregistra în ceea ce priveşte fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, cu 38%, şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi preparatelor farmaceutice, cu 23%.

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni, fiind posibilă o creştere cu 3%. Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2011, în activitatea de construcţii se va înregistra, în următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei cu 38% şi a numărului de salariaţi cu 29%.

Managerii estimează scăderea stocului de contracte şi comenzi cu 35%. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează stabilitatea acestora. În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat în luna noiembrie 2011 o creştere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni, fiind posibil un avans de 6%.

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţă de stabilitate, creşterea putând fi de 3%. Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, creşterea moderată a numărului de salariaţi, cu 7%, şi a volumului comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri, tot cu 7%. Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri de 22% în următoarea perioadă. Conform estimărilor din luna noiembrie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată, cu 9%.

În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, şi scăderea moderată a numărului de salariaţi, cu 11%. Preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată, cu 9%, potrivit opiniei managerilor.

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: