INS: Creștere moderată în toate sectoarele de activitate, în următoarele trei luni

Managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată în industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi în servicii, în intervalul iulie-septembrie, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

INS precizează că soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.
Legenda de interpretare a rezultatelor INS asupra indicelui de sold conjunctural sunt: până la ± 5% – relativă stabilitate;  de la ± 6% până la ±15% – creştere moderată, respectiv scădere moderată; de la ±16% până la ± 40% – creştere, respectiv scădere; peste ±40% – creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.

În industria prelucrătoare se preconizează o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%), iar numărul de salariaţi va fi relativ stabil, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare și de +8% la întreprinderile foarte mari, cu peste 500 de salariați.

O creștere mult mai accentuată se va înregistra pentru fabricarea autovehiculelor de transport rutier (sold conjunctural +18%), fabricarea băuturilor (sold conjunctural +8%), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice şi fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (solduri conjuncturale +5%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează tot o creştere moderată în următoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +11%.

Potrivit estimărilor din luna aceasta, în activitatea de construcţii se va înregistra în următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%) şi o relativă stabilitate a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +5%). Managerii estimează de asemenea o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora, cu un sold conjunctural de +14%.

De asemenea, în sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în luna iulie 2011 creşterea moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8%), iar volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural +5%). Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural +1%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +21%).

Managerii din sectorul de servicii preconizează o crestere moderată (sold conjunctural +10%) și o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). Preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +11%).

Anchetele INS s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative  în domeniul industriei prelucrătoare (2000 agenţi economici), construcţiilor (1610), comerţului cu amănuntul (2110) şi serviciilor (2492). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.