Pentru perioada ianuarie – septembrie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a crescut cu 18,3%, datorită cifrelor pozitive consemnate în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+33,1%), comerţul cu autovehicule (+28,3%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+20,7%) şi la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+3,2%). Totodată, pe acelaşi tip de comerţ cu ridicata, dar ca serie ajustată, afacerile au crescut cu 17,6%, scrie Agerpres.

Potrivit INS, în activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, s-a înregistrat o cifră de afaceri cu 10% mai mare, în primele nouă luni ale anului, comparativ cu acelaşi interval din 2015, provenită, în special, de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+37,6%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+18,5%), activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+13,2%) şi de la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+4,5%). Pe de altă parte, activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 4,2%.

Ca serie ajustată, serviciile de piaţă prestate populaţiei au înregistrat o cifră de afaceri cu 10,6% mai mare, comparativ cu perioada ianuarie – septembrie 2015.

La nivelul lunii septembrie, comparativ cu luna anterioară, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a crescut cu 10,7%, iar ca serie ajustată s-a majorat cu 3,5%. 

De asemenea, în ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, cifra de afaceri a înregistrat, în septembrie 2016 raportat la august 2016, o scădere de 4,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate s-a majorat cu 1,8%.

Statistica INS relevă că, la nivel comparativ septembrie 2016 – septembrie 2015, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, au înregistrat un salt de 23,8%, datorat, în principal, comerţului cu autovehicule (+35%), activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+33,6%), comerţului cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+19,3%) şi la comerţului cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+5%).

În activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, în luna septembrie 2016, s-a înregistrat o cifră de afaceri cu 7,1% mai mare, comparativ cu luna septembrie 2015, provenită de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+50,5%), hoteluri şi restaurante (+13%), activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+11,5%) şi de la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+3,4%). La polul opus s-au aflat activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative, cu scăderi de 5,8%.

Conform sursei citate, în septembrie 2016 faţă de aceeaşi lună din anul anterior, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 5,7%.