Votul din Scoţia la referendumul istoric de joi a fost copleşitor în favoarea rămânerii Regatului Unit în UE, potrivit DPA.

La nivelul întregii Mari Britanii, balanţa înclină spre tabăra pro-Brexit, care conduce cu 51,8% după numărarea voturilor în aproape toate circumscripţiile – 355 din 382, potrivit Sky News.

"Votul de aici din Scoţia arată clar că poporul scoţian îşi vede viitorul ca parte a Uniunii Europene", a transmis Sturgeon într-un comunicat.

"Aşteptăm rezultatul final la nivelul întregului Regat Britanic, însă Scoţia a vorbit – şi a făcut-o în mod decisiv", a adăugat ea.

Potrivit datelor oficiale citate de BBC, 1.661.191 de scoţieni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, în timp ce 1.018.322 s-au exprimat în favoarea unui Brexit.

Şi Partidul Republican Irlandez Sinn Fein, fostă aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze IRA, a făcut vineri dimineaţă apel la un referendum privind o Irlandă unificată, după ce britanicii au votat pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, conform proiecţiilor media, transmite AFP.

Sinn Fein a mai transmis că referendumul privind Uniunea Europeană are 'consecinţe enorme asupra naturii statului britanic', dat fiind faptul că Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.

În Irlanda de Nord, 440.437 de alegători au votat pentru rămânerea Regatului Unit în UE, în timp ce 349.442 s-au exprimat pentru ieşire. AGERPRES