Semnal de alarmă de la Fondul Monetar Internațional. Îngrijorările legate de evoluția pieței criptomonedelor se amplifică, scrie CNBC.

Mai exact, potrivit datelor centralizate de FMI, doar în luna septembrie a acestui an, valoarea totală de piață a tuturor activelor cripto a depășit 2.000 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă un salt de 10 ori față de nivelurile înregistrate la începutul anului 2020.

O intervenție în acest sens a avut-o Evan Papageorgiou, un șef de divizie adjunct la FMI. Într-un interviu acordat pentru CNBC în luna octombrie, acesta se declara extrem îngrjorat. „Ecosistemul cripto a crescut semnificativ… Procesul arată o rezistență remarcabilă, dar au existat și unele teste de stres interesante”, a spus el

Totodată, o altă mare problemă evidențiată de FMI a fost faptul că multe dintre persoanele și instituțiile financiare care tranzacționează aceste active „nu au practici operaționale, de guvernanță și de risc solide”.

În acest context, Fondul a afirmat că consumatorii sunt în pericol, adăugând că există pur și simplu „o informare și o supraveghere inadecvate” în acest spațiu. În plus, acesta consideră că activele criptografice creează unele „lacune în materie de date” și „pot deschide uși nedorite pentru spălarea banilor, precum și pentru finanțarea terorismului”.

Avertismentul FCA

O reacție în acest sens a venit și din partea Autorității de reglementare financiară din Regatul Unit, FCA, care  a avertizat cu privire la legătura dintre social media și investițiile în cripto-monede.

Președintele FCA făcea atunci referire și la influencerii din social media, plătiți de niște ”escroci”.

„Influencerii din social media sunt plătiți în mod obișnuit de escroci pentru a-i ajuta să pompeze și să arunce noi token-uri pe baza unor pure speculații. Unii influenceri promovează monede care pur și simplu nu există deloc”, a declarat Charles Randell, președintele FCA, într-un discurs din septembrie.

Totodată, oficialul mai declara din cauza caracterului nou al acestei tehnologii, parcursul unui ciclu financiar complet este eclipsat.

„Nu am văzut ce se va întâmpla pe parcursul unui ciclu financiar complet. Pur și simplu nu știm când sau cum se va termina această poveste, dar – ca în cazul oricărei speculații noi – s-ar putea să nu se termine bine”, a adăugat el.

Un exemplu este Kim Kardashian, care are peste  200 de milioane de urmăritori pe Instagram. Vedeta fost plătită pentru a face publicitate unui token criptografic pe contul ei la începutul acestui an, iar urmările s-au văzut.

În acest sens, criticii au reacționat și au evidențiat cât de puține detalii se cunoșteau despre dezvoltatorii ethereummax, moneda căreia i-a făcut reclamă. „Acesta nu este un sfat financiar, ci împărtășesc ceea ce mi-au spus prietenii mei despre tokenul ethereum max!”, se arată în postarea lui Kardashian. Ea a adăugat diferite hashtag-uri, inclusiv #ad, care este necesar pentru a dezvălui că postarea ei este plătită.

Kim Kardashian nu este singura aflată în această situație. Alți utilizatori de social media cu un număr mare de urmăritori au făcut, de asemenea, reclamă activelor criptografice pe conturile lor.

Efectele negative pe piața criptomonedelor

În ceea ce privește evoluția cripto la nivel european, datele publicate de FCA în iunie au arătat că aproximativ 2,3 milioane de persoane din Regatul Unit dețin criptomonede. 14% dintre aceștia folosesc credite pentru a le achiziționa, iar 12% dintre ei cred că vor fi protejați de FCA în cazul în care lucrurile merg prost. Însă FCA a declarat că nu îi va proteja.

Totodată, un sondaj realizat în vara acestui an în Marea Britanie, pe 1.000 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani demonstra că 27% dintre ei au folosit carduri de credit pentru a investi în cripto meme dogecoin, 17% au folosit împrumutul lor de student și 12% au spus că au folosit alte tipuri de împrumuturi.

În acest context, analiștii financiari spun că efectele sunt de două feluri, în condițiile în care investitorii s-ar putea confrunta cu pierderi și apoi ar putea fă nevoiți să muncească din greu pentru a rambursa împrumuturile și creditele pe care le-au luat pentru a face acele investiții.

FMI vine și cu o recomandare în acest sens. Potrivit sursei citate, autoritățile naționale de reglementare sunt cele care ar trebui să intervină și să depună eforturi pentru a avea reguli comune la nivel global pentru îmbunătățirea supravegherii transfrontaliere. Totodată, în condițiile în care piața criptomonedelor este un domeniu atât de nou, FMI le recomandă acestora să facă presiuni pentru standardizarea datelor.