În cursul zilei de luni, o comisie a Congresului american însărcinată cu reducerea nivelului datoriei americane nu a reuşit să se pună de acord pentru reducerea cu 1.200 de miliarde de dolari a deficitului bugetar, un eşec pentru care preşedintele Barack Obama îi consideră responsabili pe republicani.

China este cel mai mare deţinător de bonuri americane de Tezaur, având un portofoliu de circa 1.150 de miliarde de dolari, ceea ce explică interesul deosebit manifestat de chinezi pentru situaţia economiei americane.
"Elitele politice de la Washington trebuie să aibă curajul să dezamorseze această bombă cu întârziere şi să dovedească lumii întregi că au capacitatea şi determinarea de a nu mai pune în pericol fragilul reviriment economic global", scrie într-un comentariu agenţia oficială de ştiri Xinhua. În acelaşi text, agenţia chineză consideră că blocajul din Congresul american se datorează disputelor partizane şi că atât republicanii, cât şi democraţii nu sunt conştienţi de implicaţiile pe care le-ar putea avea o eventuală încetare de plăţi a SUA asupra economiei mondiale.

Mass-media din China a criticat SUA pentru ceea ce numeşte a fi "dependenţa lor faţă de datorie", un comentator chinez comparând datoria americană cu o "escrocherie piramidală".