Îngrijorare maximă la Londra: relaţiile comerciale cu UE s-au prăbuşit în prima lună post-Brexit

Prima lună de relaţii post-Brexit dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană a provocat o îngrijorare foarte mare printre autorităţile britanice. Relaţiile comerciale dintre cele două părţi au bătut toate recordurile negative.

Probleme serioase pentru Marea Britanie, în urma părăsirii blocului comunitar. Prima lună de relaţii post-Brexit a adus după sine o prăbuşire a exporturilor Regatului Unit către ţările UE. Şi importurile au cunoscut o scădere importantă.

Scăderi record în dreptul exporturilor şi importurilor Marii Britanii, pe relaţia cu UE

Astfel, în prima lună a noii relaţii post-Brexit dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, comerţul dintre cele două părţi a fost sever afectat. S-a înregistrat un declin record al exporturilor şi importurilor Regatului Unit, în contextul continuării în ambele părţi a restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei, scriu agenţiile AP şi Reuters.

Exporturile britanice către blocul comunitar, excluzând aurul nemonetar şi alte metale preţioase, au scăzut cu 40,7% în ianuarie 2021, comparativ cu luna decembrie, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 28,8% – un alt record, arată cifrele date publicităţii vineri de către Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

Comerţul cu produse chimice a fost la un nivel extrem de redus, reflectând nivelul ridicat al stocurilor de produse farmaceutice înainte de încheierea perioadei de tranziţie a Brexitului, precizează ONS. De asemenea, exporturile de alimente şi animale vii către UE au scăzut cu 64%, inclusiv crustacee şi peşti.

Stocurile făcute de companii în decembrie au adâncit declinul comerţului

Multe companii şi-au făcut stocuri în decembrie pentru a evita întreruperile, ceea ce a adâncit declinul comerţului în ianuarie, mai apreciază oficiul de statistică.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) din Marea Britanie a avertizat că noile aranjamente comerciale ale ţării cu Uniunea Europeană, cea mai mare piaţă unică din lume, va eroda productivitatea pe termen lung cu 4%, comparativ cu rămânerea în blocul comunitar.

Deficitul comercial general al Regatului Unit, inclusiv ţările din afara UE, s-a atenuat la 9,826 miliarde de lire sterline (13,70 miliarde de dolari) în ianuarie, de la 14,315 miliarde de lire sterline în decembrie.

Economia britanică s-a contractat cu 2,9% în ianuarie, pe fondul restricţiilor şi a scăderii exporturilor Regatului Unit către UE. Industria a scăzut pentru prima dată din aprilie, în urma declinului exporturilor, ca efect al ieşirii ţării din UE, apreciază ONS.