Ţările din G7, care grupează economiile cele mai dezvoltate, şi băncile lor centrale au reafirmat marţi angajamentul de a utiliza toate instrumentele adecvate, inclusiv de a adopta măsuri fiscale, pentru a face faţă riscurilor legate de expansiunea la nivel mondial a coronavirusului, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Măsuri pentru sprijinirea creșterii economice în contextul expansiunii coronavirusului

Miniştrii de Finanţe din G7 au dat asigurări, printr-un comunicat comun, publicat de Departamentul pentru Tezaur al SUA, că sunt gata pentru iniţiative, „inclusiv măsuri fiscale, atunci când va fi momentul”, pentru a da un răspuns epidemiei şi a sprijini creşterea economică, pe parcursul acestei faze a bolii.

Băncile centrale vor continua să îşi îndeplinească mandatul şi vor sprijini „stabilitatea preţurilor şi creşterea economică, în timp ce menţin capacitatea de recuperare a sistemului financiar”, dar nu au fost furnizate mai multe amănunte.

Miniştrii de Finanţe din G7 (Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie) şi guvernatorii băncilor centrale au avut marţi o reuniune telefonică pentru a analiza impactul coronavirusului asupra economiei globale.

Discuţia a fost moderată de Steven Mnuchin, secretarul pentru Tezaur din SUA, şi de Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale (Fed).

Cea mai mare scădere pe burse după „Marea Recesiune”

Teama legată de expansiunea coronavirusului şi de impactul asupra economiei globale a făcut ca săptămâna trecută bursele mondiale să sufere cea mai mare scădere înregistrată după Marea Recesiune, deşi luni au recuperat din terenul pierdut, prin creşteri generalizate.

Expansiunea coronavirusului a afectat în special companiile aeriene şi firmele de turism – ca urmare a reducerii mişcării de persoane – dar şi companiile petroliere, prin scăderea preţurilor ţiţeiului, şi băncile, principalele afectate de o eventuală relaxare a politicii monetare.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au dat asigurări luni că sunt pregătite să ajute pentru a face faţă „tragediei umane şi provocărilor economice” determinate de coronavirus, cu toate „instrumentele disponibile”.

Ultimele previziuni de creştere ale instituţiei internaţionale, prezentate la finele lunii ianuarie, anticipau o expansiune globală de 3,3% pentru acest an, după 2,9 % în 2019, dar FMI a avertizat deja că probabil vor fi reduse ca urmare a rapidei expansiuni internaţionale a virusului.