Propunerea de menţinere a contribuţiilor la fondurile de pensii de pe Pilonul II la 2% în loc de 2,5% ii va saraci pe romani, potrivit unui scrisori semnată de oficialii Federatiei Europene a Fondurilor de Pensii(FEPR), organizatie din care face parte si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

“Cercetari academice independente au demonstrat ca diferente aparent minore in nivelul contributiilor duc de fapt la diferente uriase in termeni de capital acumulat pana la varsta pensionarii din sistemul privat. O contributie suplimentara de 1%, intr-o perioada de cotizare de 40 de ani, duce la o pensie privata cu 30% mai mare.

Reducerea nivelului contributiilor cu 0,5% inseamna o diminuare a pensiei private cu 15%”, se afirmă în scrisoarea mentionata. Propunerea de menţinere a contribuţiilor la fondurile de pe Pilonul II este considerata de FEPR ca reprezentand “o incalcare a statului de drept”.

Oficialii APAPR au anuntat, dupa ce au aparut informatiile referitoare la inghetarea contributiilor, ca vor riposta pe plan international. “APAPR va riposta dur, pe plan international, la o eventuala decizie de inghetare a contributiei la 2% anul acesta”, a declarat presedintele Asociatiei, Crinu Andanut.