"Presiunile de depreciere asupra leului ar trebui să continue pentru restul săptămânii, în condiţiile în care riscul ca Grecia să iasă din zona euro este în creştere în sondajele cu analişti, iar premierul elen militează pentru respingerea propunerilor de reforme la referendum. Perechea EUR/RON a urcat peste 4,50 ieri şi a atins un maximum al ultimelor 5 luni, dar a revenit destul de repede mai jos. Cum presiunile de depreciere au continuat asupra valutelor regionale în jurul prânzului, evoluţia ar putea sugera o intervenţie modestă a băncii centrale pentru a tempera mişcarea şi pentru a oferi lichiditate, având în vedere ca volumele erau destul de reduse la acel moment", se spune în raport.

Economiştii ING Bank precizează că leul a încheiat şedinţa de ieri cu o slăbire de aproape 1% într-una dintre cele mai slabe zile din ultima perioadă. În tranzacţiile de seară, moneda românească a trecut din nou de 4,50 lei/euro.

"Continuăm să anticipăm tranzacţionarea în preajma acestui nivel, cel mai probabil, sub el, pe fondul temerilor privind intervenţiile BNR. Tranzacţiile de dimineaţă s-au făcut în jurul a 4,4950 – 4,4975 (lei/euro – n. r.)", potrivit raportului.

De asemenea, economiştii ING Bank mai arată că randamentele titlurilor de stat au crescut puternic luni şi panta curbei de randamente s-a mărit într-una din cele mai mari corecţii din ultima perioadă.
Potrivit acestora, evoluţia a venit în condiţiile în care îngrijorările privind Grecia au dus la o cerere mai mare pentru activele considerate sigure, precum titlurile de stat ale SUA sau cele ale Germaniei. Randamentul obligaţiunilor la 10 ani a sărit cu 25 puncte de baza. Titlurile cu scadenţe scurte nu au fost, însă, atât de afectate.

"MF vrea să împrumute 2,6 miliarde lei în iulie, cu o maturitate medie a titlurilor de stat de 3,7 ani faţă de o medie de 3,2 ani în T2 2015. Creşterea valorii emisiunilor nete (obţinută scăzând titlurile ajunse la scadenţă) la 1,4 miliarde lei faţă de – 1,3 miliarde lei/lună în T2 ar putea duce la licitaţii eşuate/anulate, mai ales la maturităţile lungi, având în vedere contextul actual", se mai spune în raport


Te-ar putea interesa și: