Coreea de Nord îşi finanţează programul nuclear cu ajutorul hackerilor. Statul condus de Kim Jong-un a obținut aproximativ 2 miliarde de dolari după mai multe atacuri cibernetice asupra unor bănci și a altor entități, se arată într-un raport publicat de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Organizaţia investighează cel puțin 35 de situaţii în care autoritățile nord-coreene au atacat instituții financiare în acest scop.

„Atacurile de amploare împotriva operațiunilor cu criptomonede permit Republicii Populare Democrate Coreene să obțină venituri care se depistează mai greu și care sunt mai puțin reglementate de legislația internațională decât sectorul bancar tradițional”, precizează raportul ONU.

Raportul Națiunilor Unite arată că sumele totale obținute de regimul de la Phenian prin intermediul acestor atacuri se ridică la 2 miliarde de dolari. În plus, Coreea de Nord ar încălca sancțiunile impuse de ONU prin intermediul unor ”transferuri ilicite”, reușind să importe inclusiv petrol și cărbune, în ciuda restricţiilor.

Consiliul de Securitate al ONU a impus o serie de sancțiuni împotriva Coreei de Nord în 2006, după primul test nuclear efectuat de ţara comunistă.