Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat sâmbătă două hotărâri prin care se acordă ajutoare în materiale sanitare Ucrainei și în alimente refugiaților ucraineni din România.

Potrivit CNSU, în ședința de sâmbătă au fost adoptate hotărârile pentru acordarea de asistență internațională gratuită pentru Ucraina și pentru scoaterea de la rezervele de stat a unor produse alimentare destinate sprijinirii persoanelor care s-au refugiat pe teritoriul României în urma conflictului din Ucraina.

Astfel, Guvernul României, prin intermediul MAI, MAE și IGSU, va trimite în Ucraina măști chirurgicale, viziere și combinezoane medicale.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRĂRE:

Art.1 – Se aprobă acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, din stocurile de urgență medicală, constituite prin grija Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 11 din 2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, constând în cantitățile de produse prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.

Art.2 – Transportul cantităților de produse din anexa nr. 1 se asigură de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Art.3 – Fondurile necesare executării transportului prevăzut la art. 2 se suportă, după caz, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Art.4 – (1) Ministerul Afacerilor Externe sprijină procesul de finalizare a documentației aferente realizării asistenței internaționale oferite de către România.

(2) Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Anexa la HCNSU nr. 25 din 21.05.2022

De asemenea, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București va primi mălai, făină, orez, zahar, ulei alimentar și diferite tipuri de conserve. Acestea vor fi utilizate pentru asigurarea hranei refugiaților ucraineni.

Anexa la HCNSU nr 24 din 21.05.2022