Ministrul de Finanțe, Forin Cîțu, a anunțat joi că, începând cu data de 11 iunie, de când a fost realizată pentru contribuabili facilitatea de plată on-line a obligațiilor fiscale, s-au efectuat peste 19.000 de plăți, în valoare totală de peste 54 milioane de lei.

”Ca urmare a interconectării Sistemului Național Electronic de Plată Online – Ghișeul.ro, platformă gestionată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, cu Spațiul Privat Virtual (SPV), sistem electronic realizat de Agenția Națională de Administrare Fiscală, din cadrul Ministerul Finanţelor Publice, peste 40 de noi tipuri de contribuții, impozite și amenzi pot fi achitate online pe Ghișeul.ro – sigur, rapid și eficient.

Persoanele înregistrate în Spațiul Privat Virtual pot face plata obligațiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar”, a scris Cîțu pe Facebook.

La sfârșitul lunii mai 2020, erau înregistrați în SPV 1.333.840 de contribuabili, din care persoane juridice 479.864 și persoane fizice 853.976, conform precizărilor făcute de ministrul de Finanțe.

O noutate majoră anunțată de Cîțu este înrolarea în SPV prin identificare persoanelor de la distanță, prin platforme video.

Nu va mai fi necesară deplasarea la ghișeu pentru identificarea persoanelor care doresc să își deschidă un cont în Spațiul Privat Virtual.

În context, trebuie precizat că digitalizarea serviciilor oferite de instituțiile publice este văzută ca unul din principalele obiective ale Guvernului.

Pe fondul epidemiei de coronavirus, importanța acestui proces a ieșit și mai mult în lumină.

Astfel, digitalizarea serviciilor oferite de instituțiile publice este văzută ca unul din principalele obiective ale Guvernului, ca o măsură de reducere a birocrației și chiar de eliminare a corupției.

Un alt deținător important de portofoliu din Cabinetul Orban, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că principala reformă pe care trebuie să o facă instituțiile publice este digitalizarea.

”Prioritatea Ministerului Muncii va fi să pună accent pe digitalizare. Îmi doresc foarte mult ca digitalizarea să fie posibilă în aceste servicii”, a declarat Violeta Alexandru recent.