Augustin Lazăr, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este vizat în nu mai puţin de 30 de dosare la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, informează Antena 3.

Dosarele au fost deschise în ultimii doi ani, ca urmare a unor plângeri penale. Printre faptele denunţate se numără crime împotriva umanităţii, constituire de grup infracţional organizat, represiune nedreaptă, fals în declaraţii, favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu. Urmărirea penală este începută in rem, adică doar cu privire la faptă, nu cu privire la persoane.

Unele dintre dosare au fost dechise ca urmare a unor plângeri depuse de Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD, de avocatul lui Ion Iliescu, de avocatul Liviu Popescu (cu privire la activitatea lui Lazăr de la Peniteniciarul Aiud). Un alt dosar este disjuns din dosarul extrădării lui Nicolae Popa, în care este vizată şi Laura Codruţa Kovesi. Lazăr ar fi aprobat transmiterea unui comunicat de presă cu informaţii false, despre un dosar penal care nici nu ar fi existat.