Acțiuni și declarații provocatoare, de dată recentă, ale regimului de la Phenian provoacă un val de neliniște la Casa Albă, dar și în rândul comunitățior militare, diplomatice și de informații din SUA. O stare asemănătoare se resimte și în rândul oficialilor din Coreea de Sud și Japonia, scrie NationalInterest.org.

Și mai grav, mulți dintre oficiali au avertizat că, dacă fostul vicepreședinte Joe Biden ar câștiga alegerile din SUA, Coreea de Nord ar putea ieși la înaintare cu „o demonstrație de forță militară”. Acest lucru ar putea însemna testarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), prezetând noi tehnologii de protecție termică care demonstrează că focoasele sale nucleare pot reintra în atmosferă, punând presiune asupra viitoarei administrații americane.

NI susține că temerile Pentagonului și ale altor oficiali american sporesc în condițiile în care, conform unor surse, Pheanianul este decis să facă această demonstrație, testând un motor de rachetă cu combustibil solid, la parada militară din 10 octombrie când se aniversează 75 de ani de la înființarea Partidului Muncitorilor din Coreea.

Aceste îngrijorări par tot mai întemeiate

Aceste îngrijorări par tot mai întemeiate, în condițiille în care specialiştii militari nord-coreeni dezvoltă în acest momoment prototipul unui submarin care ar putea rezista în imersiune chiar şi 2 săptămâni, dar şi un submarin nuclear de 3000 de tone care să poată fi dotat cu rachete Polaris. De asemenea, sud-coreenii sunt îngrijorați de producția nord-coreeană de sisteme de transport și lansare vertical – TEL (Transporter-Erector-Launcher). „Cu cât au mai multe sisteme TEL, cu atât rachetele lor sunt mai mobile. Adăugați la astea noua clasă de rachete cu combustibil solid, iar Coreea de Nord devine o durere de cap pentru întreaga regiune”, susține un oficial de la Seul.

Oficiali de la Washington, Seul și Tokyo sunt însă, în mod clar, preocupați, de un nou test cu rachetă balistică lansată de pe un submarin (SLBM).

NI amintește că regimul din Coreea de Nord nu a mai testat rachete balistice intercontinentale din noiembrie 2017, Phenianul susținând că programul lor nuclear este stopat ca umaare a moratoriu de testare a rachetelor. Dar Phenianul ar putea să se răzgândească. Iar în cazul în care Joe Biden câștigă alegerile prezidențiale, Coreea de Nord ar putea dori să demonstreze „abilitatea de a provoca probleme și durere – în orice moment”, potrivit unui înalt oficial al serviciilor de informații din SUA. „Cel mai bun mod de a face acest lucru ar fi un test ICBM – cea mai puternică armă din arsenalul său, rachetele care au declanșat și confruntarea din 2017”.

Întrebat de NI ce ar face Biden, ca președinte, în cazul unei astfel de demonstrații de forță, un oficial din staff-ul său de campanie a spus: ”am fi gata să abordăm această problemă în prima zi. Nimeni nu mai vrea să-l vadă pe Kim testând ICBM-uri. Trump a făcut unele concesii, dar ar fi înțelept ca liderul de la Phenian să nu pună la încercare adminstrația Biden”.