Laura Codruța Kovesi ar avea mari șanse să ajungă președintele României în contextul actual, iar dacă l-ar avea drept contracandidat pe Liviu Dragnea, victoria ar putea fi una chiar facilă, susțin aceleași surse.
Modelul aplicat ar fi cel slovac. Pentru prima dată în istoria acestei țări, o activistă anticorupție, de profesie avocat, fără experiență politică a devenit șefa statului în urma alegerilor din urmă cu câteva zile.

Ea l-a învins pe Maros Sefcovici, comisar european susţinut de actuala putere. „Este posibil să nu cedezi populismului” şi să câştigi încrederea oamenilor fără să recurgi la un vocabular agresiv şi la atacuri persoanale”, a spus Zuzana Caputova.

Ea a devenit cunoscută după manifestaţiile anticorupţie şi antiguvernamentale desfăşurate în Slovacia după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, care a fost ucis în propria casă în timp ce pregătea un articol despre mafie și politicieni.

Și în Ucraina, favorit să câștige alegerile este tot un personaj non-politic (oficial), un actor de comedie. În vârstă de 41 de ani, Volodimir Zelenski este preferat în special de alegătorii tineri, nemulţumiţi de politicienii corupţi din vechea gardă. El s-a impus în primul tur și are mari șanse să-l învingă pe actualul președinte Petro Poroșenko.

Europa se schimbă, iar polii puterii sunt într-o dinamică accentuată, așa că alegerile din România ar putea furniza mari surprize.