Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit la Realitatea PLUS despre certificatul verde, dar și despre atitudinea lui Florin Cîțu în fața noilor modificări. Acesta susține că a fost contrariat de afirmațiile fostului premier, în contextul în care nu au existat propuneri sugestive din partea acestuia.

Totodată, Rafila susține că noul plan este unul necesar, în contextul în care este nevoie de o alternativă pentru cei care încă nu s-au vaccinat sau nu și-au făcut încă ambele două doze, dar au nevoie de acces în anumite locuri.

„Nu m-a suparat (referitor la criticile lui Câțu – n.r.). Am fost putin contrariat de afirmatiile facute de el. Ma asteptam la discutii, sugestii de modificare si nu crdeam ca e nevoie de o interventie in spatiul public, mai ales ca exista o decizie la nivelul Guvernului ca era nevoie sa avem o prima forma a unui astfel de document pe care sa il imbunatatim si sa putem sa il aducem in Parlament.

Daca se va ajunge in situatia ca certificatul verde sa fie necesar pentru o perioada de timp, pana se definitiveaza vaccinarea, tot trebuie sa ii dai o alternativa omului pentru intervalul de timp de la decizia de a se vaccina si pana cand obtine certificatul. Mi se pare de bun simt aceasta posibilitate”, a afirmat Rafila.

În ceea ce privește valabilitatea certificatului verde, având în vedere modelele preluate de marea majoritate a țărilor europene, Rafila a spus că în România se discută despre păstrarea unei valabilități de 9 luni a certificatului verde, după vaccinare. De asemenea, odată cu vaccinarea cu o doză suplimentară, certificatul verde va fi prelungit alte 9 luni.

„E o mică confuzie. Nu despre valabilitateea certificatului este vorba, ci despre porțiunea din certificat după vaccinare. S-a discutat 9 luni valabitate vaccinare pentru 2 doze, apoi valabitatea va fi prelungită prin administrarea unei doze suplimentare. Dacă se va ajunge la nivelul Uniunii Europene la concluzia de 9 luni, atunci și alte țări se vor conforma.

Intervalul de timp după doza booster va fi o altă etapă suplimentară. 9 luni doar pentru cei cu 2 doze, sau cu 1 doză, dacă s-au vaccinat cu serul de la Johnson&Johnson”, a explicat ministrul.

Devine vaccinarea anti-covid periodică?

Alexandru Rafila a clarificat și zvonurile conform cărora vaccinarea anti-Covid ar urma să devină periodică. El susține că există mai multe nuanțe, având în vedere noile tulpini ale virusului care tot apar.

„Lucrurile sunt nuanțate. Există o responsabilitate a producătorilor de vaccinuri astfel încât să le adapteze la tulpinile în circulație. Periodicitatea vaccinării intră în discuție dacă sunt 2 condiții cumulative: 1) identificarea din timp a tulpinii circulante și 2) populația căreia i se adresează”, a spus el.

Mai exact, profesorul Rafila susține că aceast lucru nu înseamnă că toată lumea trebuie să se vaccineze cu dozele suplimentare toată viața, ci doar categoriile vulnerabile, ca și la gripă, lucru care se întâmplă, practic, de zeci de ani.

„Nu cred că se pune problema de obligativitate. În următoarea perioadă, nu știu dacă anul următor sau peste 2 ani, aceste virusuri care suportă mutații ajung să se transmită tot mai ușor, dar gravitatea lor scade. E posibil să se întâmple așa. Cam așa se sting și pandemiile.

Îngrijoarea a fost că într-un timp scurt se îmbolnăveau foarte multe persoane și apăreau foarte multe decese. De aici apărea îngrijorarea și evident toate măsurile sanitaitare”, a arătat ministrul.