Cifra comunicată de Eurostat este una rapidă şi nu oferă detalii cu privire la preţurile care au înregistrat cea mai rapidă creştere. Eurostat va da publicităţii pe 14 iunie o a doua estimare revizuită, ocazie cu care analiştii vor urmări cu atenţie evoluţia preţurilor de bază, care exclud energia şi alimentele.

În pofida scăderii, rata inflaţiei în zona euro a rămas pentru a 18-a lună consecutiv peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.

În luna aprilie 2012, comparativ cu luna martie 2012, rată anuală a inflaţiei a scăzut atât în Uniunea Europeană (de la 2,9 la 2,7%) cât şi în zona euro (de la 2,7 la 2,6%). Suedia a avut în luna aprilie 2012 cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, 1%, urmată de Grecia, cu 1,5%, Irlanda şi România, ambele cu 1,9%.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) din România, rata anuală a inflaţiei a coborât la 1,8% în aprilie 2012, de la 2,4%, nivel consemnat în luna martie 2012, consemnând un nou minim istoric al ultimilor 23 de ani.

Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Cristian Popa, a declarat la începutul acestei luni că rata inflaţiei în aprilie-mai va fi de aproximativ 2%.