Principalele elemente responsabile pentru menţinerea inflaţiei în noiembrie au fost preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au înregistrat un avans de 1,5%, faţă de 1,6% în octombrie, urmate de cele aferente serviciilor (1,1% comparativ cu 1,3% în octombrie), bunurilor industriale (1,5% comparativ cu 1,6% în octombrie) şi energiei (minus 7,3%, comparativ cu minus 8,5% în octombrie).

În octombrie 2015, un număr de 13 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o inflaţie negativă, comparativ cu perioada similară din 2014, iar România a avut a doua inflaţie negativă din UE.

Potrivit Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 0,1% în luna octombrie, de la minus 0,1% în septembrie, în timp ce în Uniunea Europeană rata anuală a inflaţiei s-a situat, luna trecută, la 0%, de la minus 0,1% în septembrie.

Ţările cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei au fost Malta (1,6%), Belgia (1,2%), Suedia (0,9%), Austria şi Portugalia (ambele cu 0,4%). În schimb, cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Cipru (minus 1,8%), România (minus 1,4%), Bulgaria (minus 1,2%), Slovenia (minus 1,1%) şi Spania (minus 0,9%).

Un sondaj derulat de Reuters în rândul a 19 traderi arată că la şedinţa de politică monetară din 4 decembrie BCE va adopta noi măsuri pentru a sprijini economia zonei euro şi majorarea inflaţiei. 11 dintre cei 19 traderi intervievaţi susţin că BCE va extinde programul de achiziţii cu încă 20 de miliarde de euro lunar, suma totală din fiecare lună ajungând la 80 de miliarde de euro. Traderii sunt convinşi că Banca Centrală Europeană va prelungi programul de relaxare cantitativă.

Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă, deprecierea euro şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.AGERPRES