Este pentru a 20-a lună consecutiv când rata inflaţiei în zona euro este peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.

În luna iulie 2012, ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost Ungaria (5,7%), Malta (4,2%), Estonia (4,1%), Polonia (4,0%), Cehia (3,3%) şi România (3,1%). La polul opus se situează Suedia (0,7%) şi Grecia (0,9%).

Comparativ cu luna iunie 2012, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 12 state membre, a rămas stabilă într-un singur stat şi a crescut în 14 ţări (inclusiv în România).

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a crescut la 3% în luna iulie 2012, de la 2,04% nivel înregistrat în luna anterioară.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat la începutul lunii august că inflaţia a evoluat în sens pozitiv în trimestrul doi al acestui an, a fost puternic descendentă şi s-a apropiat de limita inferioară a intervalului ţintă. Ţinta de inflaţie pentru acest an este de 3,2%.
SURSA: Agerpres