”În special în luna ianuarie am observat o cerere mult mai scăzută pentru serviciile noastre de înfiinţări de firme. Analizând datele, am observat rapid că în ianuarie 2017 şi în decembrie 2016 am fost la minimul din ultimii cinci ani în ceea ce priveşte înfiinţările de firme în România”, explică fondatorul REGnet.ro, Cristian Bărcan.

Înfiinţările de firme noi din ianuarie 2017 sunt cu 38% sub nivelul din ianuarie 2016 – care a fost un an foarte bun în acest sens – şi cu peste 15% sub celelalte luni ianuarie din anii anteriori. Practic, înfiinţările de firme noi dintr-o lună ianuarie n-au mai scăzut de mulţi ani sub pragul de 4.500. Analiza a fost realizată pe baza informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi a datelor din arhiva proprie REGnet.ro.

”Vedem o legătură directă între numărul de firme înfiinţate lunar şi turbulenţele din viaţa politică din România. Totul a început încă din decembrie 2016, când au existat tensiuni legate de formarea noului Guvern”, explică Bărcan.

Şi datele aferente ultimelor cinci luni decembrie din intervalul 2016-2012 arată scăderea iniţiativei antreprenoriale din România. De la o creştere de 10% în decembrie 2015 s-a ajuns la o scădere de 11,7% în decembrie 2016. La fel, de ani de zile n-au mai fost atât de puţine înfiinţări de firme, sub 6.000 de cazuri.

Înfiinţată în 2013, REGnet.ro este prima companie din România prin intermediul căreia persoanele pot realiza online modificări ale firmei, nefiind necesară deplasarea la sediul REGnet.ro sau la sediul Registrului Comerţului. Până acum peste 700 de firme au apelat la serviciile REGnet.ro.