Vicepreşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei (BNE), Thomas Jordan, a declarat că banca ia în considerare “o multitudine de opţiuni” pentru ca francul prea puternic să nu facă bunurile elveţiene prea scumpe. O cafea la Zurich, scrie Bloomberg, a ajuns să coste 8,30 dolari. Luna aceasta, francul elveţian a atins un nou record în comparaţie cu euro şi cu dolarul.
Miliardarul Christoph Blocher, unul dintre politicienii elveţieni ce a cerut demisia preşedintelui BNE Philipp Hildrebrand după ce banca a pierdut anul trecut 21 mld. dolari în încercare de a opri ascensiunea francului, pune degetul pe rană. “Francul este supraevaluat catastrofal. Este aproape ca un război economic – iar ca să câştigi un război trebuie să foloseşti toate metodele pe care le ai la dispoziţie şi trebuie să câştigi”, a spus miliardarul.
Potrivit Organizaţiei pentru cooperare economică şi dezvoltare (OCED) francul este supraevaluat cu 41% faţă de euro, pe criteriul puterii de cumpărare. Asta este o mare “durere de cap” pentru marile companii industriale elveţiene care sunt nevoite să ia măsuri complicate de reducere a costurilor. ABB, cel mai mare producător de cutii de viteză pentru autovehicule trebuie să-şi importe piesele din zona euro, la producătorul de chimicale Lonza, muncitorii lucrează suplimentar fără a fi plătiţi, iar multe alte companii, cum ar fi producătorul de instalaţii VonRoll Infratec, unele salarii au început să fie plătite în euro. “Dacă nu vom putea slăbi francul, multe intreprinderi vor fi forţate să ia măsuri drastice toamna aceasta”, arată o analiză a Economiesuisse, cel mai mare grup de lobby din Elveţia.
Pentru a contracara creşterea monedei, guvernul eleveţian şi BNE discută intens pe marginea unei posibile introduceri, încă de săptămâna asta, a unei limite a parităţii franc/euro, de 1,10. Deja majoritatea partidelor politice din Elveţia au anunţat că vor sprijini orice măsură care ar duce la “domolirea” francului, inclusiv investiţii enorme ale BNE în alte valute.
Deocamdată, efectele francului puternic se văd peste tot în economia locală, exporturile reprezentând jumătate din PIB-ul ţării. Nestle, cea mai mare companie de alimente din lume şi UBS, cea mai mare bancă elveţiană, sunt nevoite să reducă costurile pentru a-şi putea menţine profitabilitatea. De altfel, analiştii Goldman Sachs au nunţat deja că şi-au redus estimările cu privire la creşterea economiei elveţiene pentru anul acesta, de la 2,1% la 1,9%, iar pentru anul viitor de la 2% la 0,6%. “Sunt mândru de francul elveţian, însă ceva trebuie făcut. Altfel , salariile oamenilor vor fi reduse, sau, dacă situaţia persistă, unii îşi vor pierde slujbele”, spune Peter Seid, un profesor pensionar elveţian.
Ce poate face BNE pentru a frâna francul? În primul rând va trebui să cheltuiască între 200 şi 300 mld. de franci elveţieni pentru a menţine cotaţia redusă. “BNE va trebui să intervină în continuare pentru cât timp e nevoie, deşi e un joc cu riscuri mari”, spun analiştii UBS.