Statisticile StatCounter, una dintre cele mai mari companii de monitorizare a traficului pe internet din lume, arată că Windows 7 are o cotă de piaţă de 40,21% la nivel global, în timp ce Windows XP a coborât la 38,64%.

Windows XP a fost cel mai utilizat sistem de operare timp de zece ani. Utilizatorii de PC-uri nu au renunţat la acest sistem pentru sistemul Vista lansat în 2007, iar Windows 7 a avut nevoie de doi ani pentru a depăşi XP.

Windows Vista, considerat un eşec de majoritatea utilizatorilor, are o cotă de piaţă de 11% .

Microsoft a vândut 240 de milioane de copii Windows 7 în primul an de la lansare şi 450 de milioane până în prezent. Gartner estimează că până la finele acestui an 42% dintre calculatoarele din întreaga lume vor funcţiona cu Windows 7. În ţara noastră Microsoft a vândut 700.000 de licenţe Windows 7 şi are o cotă de piaţă de 35%, în timp ce Windows XP are sub 60%.

„Windows XP a fost proiectat pentru anul 2001. Folosirea în continuare a acestui sistem de operare este ca şi cum am folosi o maşină veche fără sisteme se siguranţă, airbaguri, ABS etc. Arhitectura în sine a sistemului de operare este proiectată pentru anul 2001 – aceasta nu mai este capabilă să facă faţă ameninţărilor. Windows XP a fost bun până în 2006“,  potrivit lui Tudor Galoş, Windows business group lead la Microsoft România.